27.7.11

«Χρυσό κανόνα» για ισοσκελισμό προϋπολογισμών προωθεί ο Σαρκοζί

Reuters
Τη νομοθετική θέσπιση «χρυσού κανόνα», με στόχο τον ισοσκελισμό των ετήσιων προϋπολογισμών σε χρονικό φάσμα τριετίας, προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, πιέζοντας για τη συναίνεση του κόμματος των Σοσιαλιστών με επιστολή που έστειλε στα μέλη της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης.
Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ένας τέτοιος νόμος, με βάση τον οποίο ένας ελλειμματικός προϋπολογισμός θα «καταδικάζεται» αυτόματα ως αντισυνταγματικός, θα πρέπει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο του 60% των μελών των δύο σωμάτων. Εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης που τείνει να εξαπλωθεί στον πυρήνα της Ευρωζώνης, το κυβερνών κόμμα του κ. Σαρκοζί θέτει πλέον ως ζήτημα εθνικού συμφέροντος την εφαρμογή του προτεινόμενου «χρυσού κανόνα».
Το κόμμα των Σοσιαλιστών ωστόσο έχει την πολιτική ισχύ να μπλοκάρει το νομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση χρειάζεται ακόμη 30 με 40 ψήφους ώστε να τον περάσει. Η αντιπολίτευση των σοσιαλιστών θεωρεί ότι η χάραξη μιας προδικασμένης δημοσιονομικής πολιτικής θέτει περιορισμούς και είναι εμπνευσμένη από τη γερμανική ρητορική για τα δημόσια οικονομικά. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαρκοζί εστιάζει στο ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας είναι πιο αποδυναμωμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα έξι κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με την υψηλότερη βαθμολογία χρέους ΑΑΑ. Οι προϋπολογισμοί στη Γαλλία παρουσιάζουν έλλειμμα την τελευταία 35ετία. Το 2010 αυτό έφθασε το 7,7% του ΑΕΠ συγκριτικά με το 3,3% της Γερμανίας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,7% του ΑΕΠ, φέτος, και στο 4,6% το 2012 προκειμένου να μην τεθεί το χρέος της χώρας στο στόχαστρο των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Οι οίκοι έχουν επισημάνει ότι αν και η ψήφιση του «χρυσού κανόνα» δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της βαθμολογίας του χρέους στην ανώτατη κλίμακα του ΑΑΑ, η μεταρρύθμιση αυτή θα θωρακίσει τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_27/07/2011_450562

___________________________________________

Η Γαλλία ακολουθεί τη Γερμανία.... .... ....

No comments: