25.7.11

Ομπάμα: Μόνο με περικοπές δαπανών δεν μειώνεται το έλλειμμα

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα προωθήσουν νομοθεσία για την περικοπή 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις δαπάνες.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, επανέλαβε την έκκλησή του για μια «ισορροπημένη» προσέγγιση στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, ευχόμενος οι οικονομικά ισχυρότεροι να συνεισφέρουν και να πληρώσουν το «δίκαιο μερίδιο» τους.
«Δεν μπορούμε να μειώσουμε το έλλειμμα μας μόνο με την περικοπή των δαπανών», δήλωσε ο Ομπάμα, ενώ υπάρχει πλήρες αδιέξοδο στη συζήτηση στο Κογκρέσο σχετικά με τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό που θα συνοδεύεται από μια αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, και ενώ απομένουν οκτώ ημέρες από μια πιθανή στάση πληρωμών από τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων θα προωθήσουν νομοθεσία για την περικοπή 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις δαπάνες για 10 χρόνια και την προσφορά μιας βραχυπρόθεσμης, ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων αύξησης του ορίου δανεισμού της κυβέρνησης, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των Ρεπουμπλικάνων.
Ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπένερ, ο οποίος συνέταξε το νομοσχέδιο, θέλει επίσης να ενεργοποιήσει τις αυτόματες περικοπές μείωσης του ελλείμματος αν οι δαπάνες υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια που έχουν δημιουργηθεί από τη νομοθεσία, σημείωσε η ίδια πηγή.
Ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, Δημοκρατικός, έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται σε μια βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους, και αντ' αυτού θέλει περίπου 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια νέα αρχή δανεισμού, η οποία θα επεκταθεί έως το 2012.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/07/2011_399803

No comments: