28.7.11

Κόντρα ελληνικών - ξένων τραπεζών για το ύψος του κουρέματος

Οι ξένες τράπεζες θεωρούν ότι οι ελληνικές έχουν προνομιακή μεταχείριση.
Πυρετώδεις συσκέψεις και διαβουλεύσεις ως προς τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί για το rollover των ελληνικών ομολόγων. Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα, έπειτα από τη χθεσινή υποβάθμιση της S&P, η οποία, παράλληλα, άφησε “υποσχετική” για νέα υποβάθμιση άμεσα, η οποία θα είναι και η... τελειωτική, δηλαδή η επιλεκτική χρεοκοπία. Ο 'νεκρός χρόνος' στον οποία θα γίνει το rollover, δηλαδή το διάστημα κατά το οποίο η χώρα θα βρίσκεται υπό του καθεστώτος του selective default, θα αξιοποιηθεί από τις τράπεζες για να μετακυλίσουν τα ομόλογά τους.

Οι επίσημες δηλώσεις μελών της κυβέρνησης αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα στον Αύγουστο, γι' αυτό και υπάρχουν οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις και επαφές εγχώριων και ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων υπό τον συντονισμό του κ. Π. Χριστοδούλου, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στη μέρα θα δει τους τραπεζίτες και ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Ε. Βενιζέλος.

Το ερώτημα που θέτουν παράγοντες της αγοράς είναι πότε θα έρθει το selective default; Αυτό, διότι ούτε και χθες η S&P έδωσε τη «χαριστική βολή» στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Υποψιασμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για συνεννόηση και ανοιχτή γραμμή της Ευρώπης με τους οίκους αξιολόγησης. Αναμένεται πρώτα η κατάρτιση της λίστας των συμμετεχόντων στη διαδικασία του rollover, αλλά και η μέθοδος και μετά θα έρθει η αξιολόγηση της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Αυτό, προκειμένου να συντομευθεί ο χρόνος παραμονής της χώρας στην κατηγορία αυτή, αφού επειδή οι κινήσεις απαιτούν λεπτούς χειρισμούς θα πρέπει να γίνουν συντονισμένα.

Σε κάθε περίπτωση το εγχώριο τραπεζικό σύστημα λαμβάνει τα μέτρα του,ενώ η αγορά αναμένει την αξιολόγηση της S&P για τις ελληνικές τράπεζες στην οποία οι τραπεζίτες, όπως αναφέρουν γνώστες, δεν πρόκειται να δώσουν σημασία για άλλη μία φορά, αφού η χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων παραμένει εξασφαλισμένη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πληροφορίες από τον EFSF, οι οποίες αναμένεται να αποτιμηθούν σήμερα από την χρηματιστηριακή αγορά (σ.σ. μετράει ήδη τρεις μέρες πτώσης) αναφέρουν ότι η επιδίωξη είναι, α) να βγει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από 65% και κάτω, της ονομαστικής τους αξίας και β) να υπερβεί το ποσό των 20 δισ. ευρώ που έχει αποφασιστεί από την Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα που έρχονται από το εξωτερικό είναι ενθαρρυντικά, τουλάχιστον για το ελληνικό πρόβλημα, αφού κοινοτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η αποφασιστικότητα που έδειξε η Ε.Ε. είναι πολύ σημαντική, δίδοντας την εντύπωση ότι οι Βρυξέλλες θα παρεμβαίνουν όποτε υπάρχει πρόβλημα.

Έλληνες διαχειριστές, στο μεταξύ, παρατηρούν την προσπάθεια πουσαρίσματος της προσπάθειας, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να κάνει λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012, που θα είναι εντονότεροι το 2013. Μάλιστα, συμπλήρωναν με νόημα ότι ο κ. Προβόπουλος έχει βγει άλλη μία φορά αληθινός, όταν προ διετίας μιλούσε για διψήφιο έλλειμμα. Σε κάθε περίπτωση, ο τραπεζικός κλάδος αντέδρασε χθες στις 892 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,4%, με την Alpha, την Εθνική και την Eurobank να κινούνται σε θετικό πρόσημο.

Η κινητικότητα που υπάρχει σύρω από τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο rollover και η προσδοκίες για μικρότερες διαρροές στην κεφαλαιακή τους επάρκεια από τις αναμενόμενες προκαλεί ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, η αγορά «βλέπει» ότι τα deals δεν είναι και πάλι επί του παρόντος. Πρώτα θα μετρήσουν τις πληγές τους (σ.σ. οι τράπεζες) και στη συνέχεια θα γίνουν κρούσεις μετοχικής συνεργασίας, οι οποίες δεν αποκλείεται να προέλθουν από το εξωτερικό.

http://www.reporter.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/183991-Rollover-%CE%9A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BE%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%8D%CF%88%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82

No comments: