28.7.11

DB: Πότε συμφέρει η ανταλλαγή ομολόγων

Πάνω από τις προσδοκίες της χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής η DB σε ανάλυση της. Σημειώνει ωστόσο ότι κρίσιμες λεπτομέρειες γύρω από τη συνολική πρόταση θα πρέπει να διευκρινιστούν.

Αναφορικά με το πρόγραμμα εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών (PSI) εκτιμά πως οι τέσσερις επιμέρους επιλογές που δίνονται έχουν το ίδιο περίπου αποτέλεσμα, δίνοντας πραγματική αξία στα ομόλογα (ΝPV) μεταξύ 65% - 73% με βάση τις σημερινές τιμές.

Υποστηρίζει ότι η σημερινή τιμολόγηση των ελληνικών τίτλων που λήγουν μεταξύ 2014 - 2020 στη δευτερογενή αγορά, είναι χαμηλότερη από την αξία που θα έχουν οι τίτλοι που θα αποκτηθούν από το rollover, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ευκαιρία για τους επενδυτές να συμμετάσχουν και να επωφεληθούν σε όρους πραγματικής αξίας (NPV).
Κρίσιμο στοιχείο για τους κατόχους ομολόγων, εκτιμά η DB, είναι το εάν έχουν τα ελληνικά ομόλογα σε χαρτοφυλάκια διακράτησης μέχρι την λήξη ή σε χαρτοφυλάκιο προς πώληση. Αν και σημειώνει πως το ποιες θα είναι οι λογιστικές διευθετήσεις παραμένει θολό, το πιθανότερο είναι πως τα ομόλογα που είναι περασμένα στα βιβλία σε χαρτοφυλάκια διακράτησης θα υποβληθούν σε «κούρεμα» 21%.

Αναφορικά με την Ελλάδα, εκτιμάται πως το πακέτο που προτάθηκε αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 54 δισ. ευρώ ή 16% του ΑΕΠ. Βέβαια το αντίτιμο θα είναι η κατάταξη της χώρας σε κατηγορία «selective default» για όσο διάστημα διαρκεί η διαδικασία ανταλλαγής.

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/650655/Article.aspx

No comments: