27.7.11

Standard & Poor's: Νέα αναδιάρθρωση εντός της επομένης διετίας

Μία νέα και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πιθανόν να συμβεί εντός της επομένης διετίας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Standard & Poor's. "Σχεδόν" βέβαιη μια περαιτέρω υποβάθμιση.
Μία νέα και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πιθανόν να συμβεί εντός της επομένης διετίας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του Οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's, την Τρίτη, ο οποίος πρόσθεσε ότι μια περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας είναι "σχεδόν βέβαιη".

"Η αξιολόγηση φέρει αρνητική προοπτική, και είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα οδεύσει χαμηλότερα, καθώς, φυσικά, μια πραγματική αναδιάρθρωση χρέους βρίσκεται τώρα στο τραπέζι", είπε ο Ντέϊβιντ Μπίαρς, επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της S&P, στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Η Ελλάδα κατέστη στις 13 Ιουνίου η χώρα με τη χαμηλότερη αξιολόγηση παγκοσμίως, από την S&P.

"Έχουμε επίσης εκφράσει την εκτίμηση, και κατά το παρελθόν, ότι πιστεύουμε πως μια βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση δεν είναι το τέλος της ιστορίας (αυτής). Μπορεί να υπάρξει και μια νέα και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση αργότερα", σύμφωνα με τον ίδιο.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο αυτής της πιθανής νέας αναδιάρθρωσης, ο κ.Μπίαρς, είπε ότι "τούτο, μερικώς, εναπόκειται στην ελληνική πολιτική (σκηνή). Δεν θα μας εξέπληττε όμως εάν μια δεύτερη αναδιάρθρωση εξεταζόταν τα επόμενα ένα-δύο χρόνια".

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=313319&nt=108&lang=1

Η αγορά βλέπει πως το νέο πακέτο διάσωσης δεν βάζει τελεία στην κρίση.
Σύγχυση, και μάλιστα έντονη, ακολουθεί την αρχική (εφήμερη όπως αποδείχθηκε) ανακούφιση που υπήρξε γύρω από το περίφημο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, καθώς τώρα που η αγορά
… χώνεψε καλύτερα το Marshall Plan, βλέπει πως όχι μόνο δεν βάζει… τελεία στην κρίση, τόσο της Ελλάδας όσο και του συνόλου της Ευρωζώνης, αλλά όδηγεί προς μία πιο βαθιά και πιο βαριά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στο κοντινό μέλλον.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του IIF, οι ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα θα εγγράψουν ζημίες ύψους 21% από την απομείωση της αξίας των ομολόγων στο πλαίσιο της συνεισφοράς τους στο ελληνικό πακέτο διάσωσης της Ελλάδας κατά 37 δις ευρώ. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους ωστόσο, στο μέλλον πιθανότατα να χρειαστεί πολύ βαθύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της
Rabobank, Lyn Graham-Taylor, οι ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό βήμα με το νέο αυτό σχέδιο, ωστόσο οι ευρωπαϊκές προσπάθειες συνεχίζουν να μην φέρνουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο επίπεδο. Ετσι, όπως προσθέτει, είναι εξαιρετικά πιθανό το 2013 ή το 2014, να υπάρξει περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως τα ερωτηματικά και τα… κενά που υπάρχουν είναι πολλά .
Η βασική απορία όλων των αναλυτών και των οικονομολόγων είναι το εάν το μέγεθος της χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης αυτής του ιδιωτικού τομέα, θα μειώσει ουσιαστικά το ελληνικό χρέος αφού, όπως επισημαίνει και ο αναλυτής της
Evolution Securities, κ. Gary Jenkins, για να δοθεί στην Ελλάδα μία πραγματική ελπίδα αντιμετώπισης του βουνού του χρέους της, η διαγραφή χρέους θα πρέπει να αγγίξει το 65%. Οπως εκτιμά ο αναλυτής, για τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων το πιθανότερο σενάριο είναι αρχικά να υποστούν ένα μικρό haircut, αυτό του 21% που έχει ήδη ανακοινωθεί άλλωστε, και στη συνέχεια να ακολουθήσει ένα αρκετά μεγαλύτερο.
Oπως τονίζει ο Georg Grodzki, επικεφαλής έρευνας της πιστωτικής αγοράς στην Legal & General Investment Management, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος πως η συνεχιζόμενη αποτυχία της Ελλάδας γύρω από την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων και κυρίως τη μείωση του ελλείμματος, θα αναγκάσει την ΕΕ και το ΔΝΤ να απαιτήσουν περαιτέρω θυσίες από τους ιδιώτες
επενδυτές για να μειωθεί η επιβάρυνση στους Ευρωπαίους φορολογούμενους

http://www.reporter.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/183884-%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%AD%CF%81%CF%89-%C2%AB%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC%C2%BB-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF-2013-2014
__________________________________________


Διάβασαν το σχέδιο και το συνειδητοποίησαν, δεν ήταν δα και τόσο δύσκολο...

No comments: