29.8.11

δρόμοι και φυγόκεντροι

Πολωνία: Αναπόφευκτη η διάλυση της ευρωζώνης
(πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ)
"Οι ευρωπαϊκές ελίτ, περιλαμβανομένων των γερμανικών, πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να διατηρηθεί το ευρώ, έστω και με αυξημένη ισοτιμία, ή όχι. Διαφορετικά πρέπει να προετοιμαστούν για μια ελεγχόμενη διάλυση της ευρωζώνης, με όλες τις συνέπειες που αυτή θα έχει, ακόμη και για τη Γερμανία (...) Αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν παίζουν με τη φωτιά"
"Πρέπει να επιλέξουμε: πολλή περισσότερη μακροοικονομική ολοκλήρωση της ευρωζώνης ή την αποσύνθεσή της. Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος"
υπάρχουν "δύο ειδών επικίνδυνοι λαϊκισμοί".
"Ο ένας στο νότο, με την παράλογη οικονομική προσέγγισή του, ο οποίος αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για τα δικά του προβλήματα. Σκέφτομαι εδώ τις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Ελλάδα. Και ο άλλος σε ορισμένες χώρες του βορρά που επιδεικνύουν εγωισμό και έλλειψη αλληλεγγύης με τις χώρες που έχουν προβλήματα".
"Η επιλογή μας είναι απλή: αλληλεγγύη ή η αποσύνθεση της Ευρώπης", υπογράμμισε.

«Μονόδρομος» η αναθεώρηση των στόχων του μεσοπρόθεσμου
Σε αναθεώρηση των στόχων, αλλά και των μέτρων ύψους 28,3 δισ. ευρώ που απαιτεί για την υλοποίησή του το μεσοπρόθεσμο, αναμένεται να οδηγήσει την κυβέρνηση η διαπραγμάτευση που ξεκινά σήμερα με τους εκπροσώπους της τριμερούς επιτροπής των επίσημων πιστωτών μας.



Φινλανδία: Ζητά δημόσια περιουσία από την Ελλάδα για εγγυήσεις
(Ρόιτερς)
Στο έγγραφο, το οποίο κυκλοφόρησε με τη μορφή non paper στις χώρες της Ευρωζώνης, οι Φιλανδοί περιγράφουν με ποιο τρόπο το Ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μπορεί να εγκρίνει τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε μία εταιρεία του Λουξεμβούργου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για τα κρατικά δάνεια προς την Ελλάδα.
Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα κατέχει όλες τις μετοχές στην εταιρία holding (AHC), αλλά αυτές θα διατηρούνται σε θεματοφυλακή από ένα τρίτο μέρος. «Αν η αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων της AHC δεν επαρκεί για τις απαιτήσεις εγγυήσεων ή αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα δάνεια της στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ιδιοκτησία των μετοχών σε θεματοφυλακή μεταβιβάζεται άμεσα στα θιγόμενα κράτη-μέλη», αναφέρει το έγγραφο.
Το σχέδιο επισημαίνει ακόμη ότι είναι δυνατή η τιτλοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα διακρατούνται στο Λουξεμβούργο, χρησιμοποιώντας τις ταμειακές ροές που δημιουργούνται, για παράδειγμα από ένα αεροδρόμιο, ως διασφάλιση για τα δάνεια. «Η τιτλοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα κάνει και την αποτίμηση και τη ρευστοποίηση τους πολύ ευκολότερη», αναφέρει το έγγραφο.



_____________________________________


Η Πολωνία δεν είναι ο καταλληλότερος να μιλήσει για την ΕΕ αλλά η τοποθέτηση είναι το κεντρικό δίλημμα.
Η Ελλάς διαθέτει τόσο σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που σύνεπάγεται είτε σημαντική μεταφορά πόρων είτε κεντρικά (από ΕΕ/Γερμανία) σχεδιασμένη ανάπτυξη είτε μηχανική διόρθωση της ισοτιμίας.
Η Φινλανδία σκέπτεται άνευ αλληλεγγύης, όπως ένας τραπεζίτης.

Δύο απόψεις υπάρχουν και για την εξέλιξη, στη περίπτωση της μη-αλληλεγγύης:
α. η μηχανικά επιδιορθωμένη ισοτιμία είναι ικανή να σταματήσει την επίθεση στους υπόλοιπους, άλλωστε το μόνα πραγματικά "κακα παιδια" είναι οι Έλληνες, ενώ η κατάσταση σε όλες τις υπόλοιπες χώρες είναι πολύ καλύτερα διαχειρίσιμη
β. το ντόμινο δεν σταματιέται


2 comments:

BG said...

Να προσθέσω κάτι για τους Φινλανδούς:

Σε πρόσφατο ταξίδι στο Ελσίνκι η ξεναγός (με προφορά Ολι Ρεν) μας είπε πολύ περήφανα για τον πόλεμο με τους Ρώσους στον Β'ΠΠ ότι έχασαν εδάφη προς την Αγ.Πετρούπολη και ότι κλήθηκαν να πληρώσουν πολεμικές αποζημιώσεις στη Ρωσία μετά το τέλος του Πολέμου.

Οι Φινλανδοί (μας είπε) είναι ΠΟΛΥ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ που παιδεύτηκαν 10 χρόνια, αλλά πλήρωσαν μέχρι δεκάρας τις αποζημιώσεις τους. 300εκ $ τότε δηλαδή το μισό ΑΕΠ τους!
(Υπ' όψιν δεν ήξερε ότι είμαστε Ελληνες, το γκρουπ ήταν με Αγγλους και Αμερικανούς)

Ισως και γι αυτό τους φρικάρει η ιδέα να τους "πιστολιάσουμε" τα δανεικά...

geokalp said...

ευχαριστώ για το σχόλιο

γενικότερα, δεν είναι καλό πράγμα να είσαι μπαταχτσής
όμως, η δική μας περίπτωση δεν είναι 100% έτσι, τουλάχιστον όσον αφορά τους περισσότερους έτερους συμβαλλόμενους που είναι τράπεζες