31.8.11

Λογιστικές ασυνέπειες τραπεζών στην απομείωση ελληνικού χρέους

Το IASB ισχυρίζεται ότι έπρεπε να αναλάβουν υψηλότερες ζημίες – Φωτογραφίζει BNP, CNP
Reuters

Κριτική, για μικρότερες διαγραφές από ελληνικά ομόλογα σε σχέση με τις τιμές της αγοράς από ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, άσκησε το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) σε ιδιωτική επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).
«Είναι ένα ζήτημα που μας προβληματίζει αρκετά», σχολιάζει ο Χανς Χούγκερβορστ, πρόεδρος της ΙΑSB, στην επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Παράγοντες του κλάδου είπαν πως πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση από το ΙΑSB, το οποίο, ουσιαστικά, έκανε λόγο για «ασυνέπεια» κάποιων ιδρυμάτων ως προς τον υπολογισμό των διαγραφών σε ελληνικά ομόλογα. Κάποιες από τις διαγραφές αυτές, οι οποίες κινήθηκαν από το 50% στο 20%, ήταν συντηρητικές, σύμφωνα με το IASB. Αναφορά δεν έγινε σε κανένα συγκεκριμένο ίδρυμα, αλλά ανώνυμες πηγές έκαναν λόγο για τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas και την ασφαλιστική CNP Assurances. Οι απώλειες της BNP Paribas και της CNP Assurances περιορίστηκαν στο 21% διότι, κατά τις ίδιες, οι τρέχουσες τιμές των ομολόγων δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία του ελληνικού χρέους λόγω του μειωμένου όγκου συναλλαγών στις αγορές. Και τα δύο ιδρύματα υπεραμύνθηκαν της λογιστικής μεθόδου «mark to model», οι αποτιμήσεις της οποίας δεν προσδιορίζονται από την αγορά. Ο κ. Χούγκερβορστ αμφισβήτησε ανοιχτά την προαναφερθείσα μέθοδο, τονίζοντας ότι αν και έχει υποχωρήσει ο όγκος συναλλαγών, εξακολουθεί να υπάρχει δραστηριότητα στις αγορές.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_31/08/2011_454331

No comments: