29.9.11

Οι 10 "γκρίζες ζώνες" για το EFSF

Δέκα "γκρίζες ζώνες" στην αισιοδοξία που σχετίζεται με τον ρόλο του EFSF στην κρίση κρατικού χρέους της Ευρώπης εντοπίζει ο κ. Mike Ridell, fund manager στην M&G Investments:

1. Οι "ΑΑΑ" εγγυητές του EFSF μπορεί και αυτοί να υποβαθμιστούν, όπως προειδοποίησε η S&P κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

2. Το σημερινό του μέγεθος και η δομή του δεν επαρκούν για να σώσουν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

3. Αν πάλι το EFSF είναι τόσο μεγάλο ώστε να μπορεί να βοηθήσει την Ισπανία και την Ιταλία, οι πιθανότητες για υποβάθμιση αυξάνονται.

4. Οι επενδυτές σε ομόλογα του EFSF δεν έχουν επίγνωση πού χρησιμοποιούνται τα χρήματά τους. Αν ένας από τους εγγυητές αθετήσει τη δέσμευσή του για εγγύηση, τότε ένας άλλος θα πρέπει να καλύψει το κενό.

5. Το γεγονός ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα είναι αρχικά στους εγγυητές του σχήματος, αλλά μπορεί να καταλήξουν να χρειάζονται την ενίσχυση του ταμείου είναι προβληματικό.

6. Διάφοροι εγγυητές είναι πιθανόν να χρειάζονται οι ίδιοι ενίσχυση. "Κάθε ομόλογο του EFSF έχει διαφορετικούς εγγυητές, όπως το πρώτο ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιανουάριο για να βοηθήσει την Ιρλανδία. Έως σήμερα, η Πορτογαλία παραμένει εγγυήτρια για το συγκεκριμένο ομόλογο, παρότι και η ίδια έχει πλέον ανάγκη για βοήθεια.

7. Έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα, αν καταστεί αναγκαία η τραπεζική ή η κρατική αναδιάρθρωση και οι εγγυητές χρειαστεί να καταβάλουν χρήματα στους επενδυτές του EFSF, θα πρέπει και οι ίδιοι να εκδώσουν ομόλογα - γεγονός που θα αυξήσει το επίπεδο χρέους και θα οδηγήσει ξανά στον κίνδυνο της υποβάθμισης των εγγυητών.

8. Μια κρατική αναδιάρθρωση ενός κράτους-μέλους του ευρώ θα είναι η απόδειξη ότι ο μηχανισμός στήριξης του EFSF και τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας έχουν αποτύχει.

9. Η διάρκεια του EFSF θεωρητικά είναι έως το 2013. Τότε θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά από την αρχή με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος θα μπορούσε να θέσει υπό τον έλεγχό του το EFSF.

10. Η έλλειψη προχρηματοδότησης. Οι επενδυτές πρέπει να πειστούν να συμμετέχουν με δισεκατομμύρια ευρώ σε μια επένδυση επί ενός διαρκώς διευρυνόμενου σχήματος που θα δανείζει χρήματα σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τράπεζες ακριβώς τη στιγμή όπου οι αγορές θα αποφασίζουν ότι αυτές οι τράπεζες και οι συγκεκριμένες κυβερνήσεις είναι χρεοκοπημένες.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/659664/ArticleNewsWorld.aspx

_____________________________________

πολύ καλό
εγλωβισμένοι

No comments: