29.9.11

Η Ισπανία εγκαταλείπει σχέδια ιδιωτικοποίησης

Η Ισπανία εγκαταλείπει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κρατικής εταιρείας τυχερών παιχνιδιών αναφέροντας ως βασική αιτία το κακό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, αλλά και τις σθεναρές εγχώριες αντιδράσεις.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Elena Salgado ανακοίνωσε πως οι δυσμενείς συνθήκες των αγορών θα καθυστερήσουν την ιδιωτικοποίηση του 30% της Loterías y Apuestas del Estado, από την οποία η κυβέρνηση έλπιζε να αντλήσει 7 δισ ευρώ. Συμπλήρωσε πως η εταιρεία θα είναι έτοιμη για την εισαγωγή της μόλις οι συνθήκες της αγοράς βελτιωθούν, χωρίς ωστόσο να ορίσει ημερομηνία.

Ο αρχικός στόχος της Μαδρίτης ήταν η δημόσια εγγραφή να οδηγήσει σε αποτίμηση της εταιρείας της τάξεως των 21 δισ. ευρώ. Όπως όμως, αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, η ισπανική κυβέρνηση ανησυχούσε ότι η δημόσια εγγραφή θα οδηγούσε σε αποτίμηση της εταιρείας στα 17 δισ. ευρώ, "αν όχι λιγότερο".

«Θα φαινόταν σαν ο πρωθυπουργός (ο απερχόμενος Jose Luis Rotriguez Zapatero) ξεπουλούσε τα πιο πολύτιμα περιουσιακά μας αγαθά σε εξευτελιστικές τιμές» δήλωσε σύμβουλος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε: «Από την άλλη πλευρά, εάν πετύχαινε δημόσια εγγραφή θα ήταν μία τεράστια επιτυχία υπό τις παρούσες συνθήκες και θα οδηγούσε σε μείωση του δημόσιου χρέους»

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/659678/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: