30.9.11

Με ενέχυρο ομόλογα οι συντάξεις Οκτωβρίου

Με... ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας 200 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν σε συναλλαγές ρέπος με ελληνικές τράπεζες, θα πάρει ταμειακή «ανάσα» τον Οκτώβριο το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και θα μπορέσει να πληρώσει, χωρίς καθυστερήσεις, τις συντάξεις και άλλες παροχές.

Την πραγματοποίηση της νέας συναλλαγής ρέπος στις 5 Οκτωβρίου και για διάστημα 70 ημερών, αποφάσισε χθες η διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ λαμβάνοντας υπόψη την ταμειακή ασφυξία που αντιμετωπίζει εξ' αιτίας της ύφεσης και των μειωμένων εισφορών τις οποίες εισπράττει. Με τη συγκεκριμένη συναλλαγή, το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα αναχρηματοδοτήσει τις λήξεις δύο ρέπος που είχαν γίνει, με την ίδια διαδικασία, τους προηγούμενους μήνες με τις τράπεζες Εθνική και Efg Eurobank. «Θα ακολουθήσουν κι' άλλες συναλλαγές αυτού του τύπου μέχρι το τέλος του χρόνου» υπογράμμιζαν χθες στην «Η» κύκλοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ επιβεβαιώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του ταμείου έχει, πλέον, αναθεωρηθεί και δείχνει ταμειακό έλλειμμα 178,1 εκατ. ευρώ για το 2011.
Οι όποιες ταμειακές διαφορές προκύψουν θα «καλύπτονται» είτε με συναλλαγές ρέπος (όσα λήγουν θα ανανεώνονται) είτε με εσωτερικό δανεισμό (το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ πρόσφατα δανείστηκε 200 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και το ΤΑΠ της ΔΕΗ).

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112219166

No comments: