28.9.11

Γερμανικός ΣΕΒ: Oσο οι Ελληνες φεύγουν κανείς δεν θα έρθει

Έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας να μην εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά να πρωτοστατήσει σε μία επενδυτική επίθεση για την ανόρθωση της οικονομίας έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας Χανς Πέτερ Κάιτελ.

"Κανένας ξένος επενδυτής δεν θα μπει επικεφαλής στην Ελλάδα, όταν οι Έλληνες επενδυτές - ακολουθώντας την αντίθετη κατεύθυνση - εγκαταλείπουν τη χώρα", είπε ο κ. Κάιτελ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το συνέδριο του BDI στο Βερολίνο.

Ο κ. Κάιτελ πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό ήταν στην ατζέντα των επαφών με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου προκειμένου να σταλεί ένα αντίστοιχο μήνυμα κοινής προσπάθειας.

Ο πρόεδρος του BDI, επικαλούμενος και την προσωπική του εμπειρία από την "πολύ επιτυχημένη" συνεργασία για την ανοικοδόμηση του αεροδρομίου της Αθήνας, είπε ότι γνωρίζει πολλούς επιχειρηματίες που είναι επιτυχημένοι στην Ελλάδα. "Εμείς είμαστε έτοιμοι αλλά ζητάμε και από τους Έλληνες συναδέλφους να συμπεριφερθούν ως πατριώτες", είπε.

Ο πρόεδρος του BDI υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα. "Όχι. Το επενδυτικό κλίμα προς το παρόν δεν είναι εκείνο που θα έδινε στο εξωτερικό την εμπιστοσύνη να προβούν σε μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό είμαστε σε συνομιλίες επί ένα σχεδόν χρόνο με την ελληνική βιομηχανία, την ελληνική οικονομία και πολιτική. Ζητούμενο είναι, τι μπορεί να γίνει από κοινού, ώστε να βελτιωθεί αυτό το κλίμα", είπε ο κ. Κάιτελ.

Στην κατεύθυνση αυτή πάντως, ο κ. Κάιτελ ζήτησε "να στείλει η Ελλάδα ένα μήνυμα ότι οι περιπτώσεις που παραμένουν άλυτες από το παρελθόν τώρα θα διευθετηθούν". Αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς μάλιστα πρόκειται για τους επενδυτές που είναι από καιρό στη χώρα και είναι οι πρώτοι που θα επένδυαν περισσότερα", σημείωσε ο κ. Καιτέλ.

Παράλληλα ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων υπογράμμισε την ανάγκη θεσμικής μεταρρύθμισης της ΕΕ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας στην Ευρωζώνη. "Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει το δυναμικό να παίξει κάποιο ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ευρώπη έχει οικονομικά και πολιτικά μόνο από κοινού μια ευκαιρία", τόνισε ο κ. Κάιτελ. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/659423/Article.aspx

No comments: