26.10.11

Ευρ. Κοινοβούλιο: Ασυμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2012

Σε ένδειξη καλής θέλησης σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε με ψήφισμα του να οριστικοποιήσει την θέση του για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό του 2012 και να δώσει, έτσι, το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να μπορέσει να καταρτιστεί ένας κοινά αποδεκτός προϋπολογισμός για το 2012.
Στην σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια φάνηκε το χάσμα που χωρίζει τα τρία θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το ποια μορφή θα έχει ο προϋπολογισμός.
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί αυξήσεις που κυμαίνονται από 3,95% μέχρι και 5,23% σε πιστώσεις και υποχρεώσεις πληρωμών αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιμένει σε μία συνολική αύξηση του 2%, συνιστώντας, ουσιαστικά, πάγωμα του Κοινοτικού Προϋπολογισμού για τον ερχόμενο χρόνο.
Κάπου στη μέση βρίσκονται οι προτάσεις της Κομισιόν, που σε σχέδιο της, προβλέπει αύξηση πληρωμών περίπου κατά 5% για το 2012.
Έτσι, σε 21 ημέρες από σήμερα, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι και να συμφωνήσουν για τα μεγέθη που θα πρέπει να έχει ο προϋπολογισμός αυτός.
Σε περίπτωση ασυμφωνίας, η κατάρτιση του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2012 παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες και θα πρέπει η Κομισιόν να παρουσιάσει νέο σχέδιο, που θα βρίσκει σύμφωνες όλες τις πλευρές.
Το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει ότι πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για τη Παλαιστίνη, για τη θαλάσσια επιτήρηση στη Μεσόγειο, για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, για τα προγράμματα που σχετίζονται με την Στρατηγική της ΕΕ για το 2020, όπως η Δια Βίου Μάθηση, για τη χρηματοδότηση των παραγωγών οπωροκηπευτικών, για την αναπτυξιακή βοήθεια για τις χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής και για την Πολιτική Προστασία.
Έπειτα από δυο μέρες έντονων διαπραγματεύσεων και ψηφοφοριών (επί των 1.841 τροπολογιών που είχαν κατατεθεί) στις 4 και 5 Οκτωβρίου, η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οριστικοποίησε τη θέση της σε σχέση με το σχέδιο προϋπολογισμού της Επιτροπής για το 2012, όπως τροποποιήθηκε από το Συμβούλιο.
Η θέση της Επιτροπής Προϋπολογισμών ανέρχεται σε 147,7 δις ευρώ σε πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και 133,1 δις ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 3,95% σε πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και 5,23% σε πιστώσεις πληρωμών σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2011.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο προέβλεπε αύξηση των δαπανών κατά 4,9% σε σύγκριση με το 2011. Το Συμβούλιο περιόρισε την αύξηση αυτή στο 2,02%, η οποία είναι σχεδόν ίση με το ποσοστό του πληθωρισμού, ύψους 2%, το όποιο σημαίνει ότι σε πραγματικούς όρους, η θέση του Συμβουλίου συνίσταται στο «πάγωμα» του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Εκτιμάται ότι σε γενικές γραμμές η Επιτροπή Προϋπολογισμών αποκατέστησε το σχέδιο του προϋπολογισμού που είχε υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτός από τις περιπτώσεις που οι διάφορες επιτροπές αποδέχτηκαν τις περικοπές του Συμβουλίου, ενώ προέβη σε στοχευμένες αυξήσεις σε ορισμένες γραμμές του προϋπολογισμού που αποτελούν πολιτικές προτεραιότητες του ΕΚ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/10/2011_412008




No comments: