27.10.11

Θετικοί μεν... αλλά, οι ξένοι οίκοι για τη συμφωνία

Θετική χαρακτηρίζουν τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, κορυφαίοι τραπεζικοί οίκοι, όπως η HSBC, η Nomura και η Citi, ωστόσο την ίδια ώρα επισημαίνουν τις ελλείψεις του σχεδίου και εστιάζουν στα “θολά” σημεία των συμπερασμάτων.

HSBC: Ένα βήμα μπρος ή ένα βήμα πίσω οι Ευρωπαίοι;

“Ένα βήμα μπρος ή ένα βήμα πίσω;” Με αυτή την απορία υποδέχεται η HSBC τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% έως το 2020 αλλά και το θολό τοπίο που περιβάλει αρκετές πτυχές του σχεδίου ενίσχυσης του EFSF.

Σε έκθεσή της με ημερομηνία 27 Οκτωβρίου 2011, η HSBC εκτιμά ότι το “Μεγάλο Σχέδιο” υπολείπεται λεπτομερειών αναφορικά με το πως θα επιτευχθεί η μόχλευση του EFSF. Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης ίσως εμφανίζονται υπερβολικά  σίγουροι ότι θα εξασφαλίσουν οικονομική βοήθεια από το G20.

Επίσης η HSBC παραθέτει ορισμένα ερωτήματα που προκύπτουν από το χθεσινό ανακοινωθέν, τόσο για το EFSF όσο και για το ρόλο της ΕΚΤ.

Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με το ρόλο που θα διαδραματίσει στο εξής η ΕΚΤ.

Φαίνεται, συνεχίζει η τράπεζα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της μόχλευσης του EFSF, ωστόσο αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι αν στην ουσία το EFSF αντικαθιστά το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ. Αν το αντικαθιστά, η HSBC εκφράζει ανησυχία για την ισχύ του και σημειώνει ότι δύο είναι οι επιλογές για την προστασία του ταμείου. Ο ισολογισμός της ΕΚΤ ή ο ισολογισμός της Γερμανίας. Αν η ΕΚΤ δεν συμμετέχει σε αυτό, τότε η αξιοπιστία του ίσως είναι αμφίβολη.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά την αποτελεσματικότητα του προγράμματος εγγύησης ομολόγων του EFSF και τις ανεπιθύμητες συνέπειες αναφορικά με την ρευστότητα στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Τρίτον, η πιθανότητα ραγδαίας απομόχλευσης, δηλαδή μείωσης των χορηγήσεων, στις εμπορικές τράπεζες.

Τέταρτον, ένα ερώτημα αφορά τις συνθήκες. Αν η λιτότητα το μόνο που καταφέρει είναι να οδηγήσει σε ύφεση, τότε η βιωσιμότητα του χρέους δεν θα παρουσιάσει βελτίωση και η πολιτική βούληση για συνέχιση των προσπαθειών ίσως εξανεμιστεί.

Ένα τελευταία ερώτημα έχει να κάνει με τη συνεχιζόμενη έλλειψη συνολικής δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Citi: Η συμφωνία δεν επαναφέρει την Ελλάδα σε βιώσιμο "μονοπάτι"

Παρά το γεγονός ότι το πακέτο καλύπτει πολλά σημεία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, έχουν μείνει εκτός αρκετές λεπτομέρειες της λύσης, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικά εμπόδια στη διαδικασία, αναφέρει η Citi σε report όπου σχολιάζει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Η Citi εκτιμά ότι τα μέτρα που αφορούν την Ελλάδα δεν αναμένεται να οδηγήσουν τη χώρα σε βιώσιμο δημοσιονομικό δρόμο. “Επομένως, οι πιέσεις για επιπλέον απομειώσεις θα διατηρηθούν, προκαλώντας εντάσεις στις αγορές”.

Γενικότερα, συνεχίζει η Citi, το πακέτο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο δεν αναμένεται να επιφέρει ηρεμία στις αγορές σε μόνιμη βάση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η ΕΚΤ θα πρέπει να παίξει πιο σημαντικό ρόλο και σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Nomura: Καλύτερες των προσδοκιών οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Καλύτερες των προσδοκιών χαρακτηρίζει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών κατά τη χθεσινοβραδινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η Nomura, τονίζοντας παράλληλα ότι σημειώθηκε πρόοδος τόσο στη δομή του EFSF όσο και στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη στήριξη της Ελλάδας.

Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής είναι ελαφρώς καλύτερο των προσδοκιών όσον αφορά το EFSF και ανάλογο των χαμηλών προσδοκιών για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου, σημειώνει η Nomura. Επίσης, είναι καλύτερο απ΄ ότι αναμενόταν σχετικά με την “ανακούφιση” του ελληνικού χρέους, προσθέτει.

“Είχαμε πολύ χαμηλές προσδοκίες για τις συγκεκριμένες συναντήσεις, όμως σε ορισμένα σημεία, οι αποφάσεις μοιάζουν καλύτερες από το πακέτο της 21ης Ιουλίου, το οποίο δεν κατάφερε να προσφέρει ανακούφιση στην Ελλάδα και επίσης δεν προστάτευσε ούτε την Ιταλία αλλά και ούτε την Ισπανία”, αναφέρει στο report ο οίκος.

Στα θετικά της συμφωνίας, η Nomura αναφέρει την αποδοχή των ιδιωτών πιστωτών να συμμετάσχουν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους καθώς και την άμβλυνση, όπως διαφαίνεται, των πολιτικών αντιδράσεων για την ενίσχυση του EFSF.

Στα αρνητικά, είναι η απουσία λεπτομερών στοιχείων για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ενίσχυση του EFSF και η χαμηλή ορατότητα αναφορικά με τη δράση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά.


http://www.capital.gr/News.asp?id=1314535

No comments: