31.10.11

Αστέρας: Φήμες για ενδιαφέρον από το Κατάρ

Ποιο Ελληνικό; Η πρόσφατη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο Κατάρ και η συνάντησή του με τον Εμίρη Αλ Θανί αναζωπυρώνουν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία το εμιράτο ενδιαφέρεται για το συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, και γιατί το Κατάρ θέλει μαζί με το συγκρότημα του Αστέρα και τα ακίνητα της Εκκλησίας που βρίσκονται στη Βουλιαγμένη. Η Εκκλησία διαθέτει περί τα 240 στρέμματα στην περιοχή τα οποία αποδεσμεύθηκαν έπειτα από πολυετή δικαστικό αγώνα. Η αξία τους ξεπερνάει το ένα δισ. ευρώ.

Πρόκειται για περίπου 80 ακίνητα τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και συνεπώς θεωρούνται «φιλέτα».

Οσο για τον Αστέρα, εδώ και χρόνια συνεχώς «πωλείται», χωρίς ποτέ να έχουν επιβεβαιωθεί τα σχετικά σενάρια. Ομως, μια δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας στην τελευταία τακτική γενική συνέλευση είχε συζητηθεί.

Ο κ. Απ. Ταμβακάκης, που κατέχει και τη θέση του προέδρου της Αστήρ Παλάς, είχε υποστηρίξει τότε «μη θεωρείται δεδομένο ότι ο Αστέρας θα ανήκει στην Εθνική Τράπεζα», ενώ τα ίδια είχε δηλώσει και λίγες ημέρες μετά στη γενική συνέλευση της τράπεζας.

Η Εθνική κατέχει περισσότερο από το 85% της Αστήρ Παλάς και αυτή τη φορά η διοίκηση είναι αποφασισμένη (για κάποιους άλλους αναγκασμένη εξαιτίας της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα) να αναζητήσει τρόπους αποδέσμευσης ή καλύτερης αξιοποίησης του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει και στο παρελθόν αναφερθεί στην απεμπλοκή από δραστηριότητες που δεν συνδέονται με τις τραπεζικές εργασίες. Το επαναλαμβάνει τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της σοβαρής κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, με τον Αστέρα να θεωρείται ένα από τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να αξιοποιηθεί στην παρούσα αρνητική συγκυρία όπου οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν τη βυθιζόμενη ελληνική οικονομία.

Ούτως ή άλλως εδώ και χρόνια η αγορά (και οι μέτοχοι της Αστήρ Παλλάς...) προσπαθεί να εξηγήσει τη χαμηλή αποδοτικότητα του πολυτελούς συγκροτήματος.

Το συγκρότημα της Βουλιαγμένης, ένα από τα «τουριστικά φιλέτα» της Ελλάδας, περιλαμβάνει: • Την ξενοδοχειακή μονάδα ARION RESORT & SPA συνολικής δυναμικότητας 123 δωματίων η οποία ελέγχει και το συγκρότημα των καμπανών συνολικής δυναμικότητας 58 δωματίων.

• Την ξενοδοχειακή μονάδα THE WESTIN ATHENS συνολικής δυναμικότητας 160 δωματίων.

• Την ξενοδοχειακή μονάδα ΑΦΡΟΔΙΤΗ συνολικής δυναμικότητας 165 δωματίων, η οποία παραμένει κλειστή λόγω ανακαίνισης. Εδώ και τρία χρόνια έχουν κατατεθεί οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ακόμα δεν έχουν εγκριθεί!

• Την παραλία ASTIR BEACH.

• Εστιατόρια πολυτελείας, όπως το διάσημο «Nobou Matsouhisa» για την αποδοτικότητα του οποίου είχαν υπάρξει διαμαρτυρίες μικρομετόχων στο παρελθόν.

• Συνεδριακές αίθουσες (προωθείται νέο συνεδριακό κέντρο το οποίο έχει επίσης εμπλακεί σε καθυστερήσεις με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων) και πλήρως εξοπλισμένους χώρους εκδηλώσεων, βοηθητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα αθλοπαιδιών, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και ελικοδρόμιο.

Τη διαχείριση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος έχει ανατεθεί από 1ης Ιουλίου 2006 και για 15 χρόνια στον διεθνή όμιλο Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. Τα νούμερα, όμως, προβληματίζουν τους μετόχους, κάποιοι από τους οποίους είχαν διαμαρτυρηθεί γιατί ορισμένοι όροι της σύμβασης είχαν γίνει γνωστοί μόνο στην Εθνική Τράπεζα.

Η τελευταία φορά που η Αστήρ Παλλάς έδωσε μέρισμα ήταν το 2002, ενώ εδώ και χρόνια είναι ζημιογόνος. Στο πρώτο εξάμηνο του 2011 τα έσοδά της μειώθηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και διαμορφώθηκαν σε 12,6 εκατ. από 14,5 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές διερύνθηκαν στα 4,9 εκατ. από 4,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/664177/Article.aspx

___________________________________

o Ιερώνυμος έχει κάποια σχέση;
ο Πρότον;

No comments: