26.10.11

Η Σύνοδος αποφασίζει την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης

Η ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος πέραν των περιοδικών ελέγχων που διενεργεί η τρόικα, είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ηλεκτρονική σελίδα της ΕΡΤ, η παρακολούθηση αυτή θα γίνεται από τεχνοκράτες που θα συνεργάζονται στενά σε διαρκή βάση με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η νέα δομή θα βοηθάει την τρόικα στην αποτίμηση της τήρησης των όρων δανεισμού της Ελλάδος, νέος ρόλος που θα αποτυπωθεί και στο Μνημόνιο.

Για τη διευκόλυνση της αποτελεσματικής χρήσης των δανείων ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, θα ενισχυθεί και η διοίκηση του ελληνικού Ταμείου Χρηματο-πιστωτικής Σταθερότητας, σε συμφωνία με την τρόικα. Μεταξύ άλλων, συμφωνείται και η μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα παρέχεται επαρκής οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην οικονομική στήριξη της Ελλάδος (PSI). Επίσης, θα γίνει χρήση εργαλείων αναβάθμισης πιστοληπτικής ικανότητος, ώστε να διατηρηθεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν για την αναμόρφωση της συνθήκης ίδρυσης του - διαδόχου του EFSF - Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ESM), με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.
Όπως μεταδίδεται, η μόχλευση του EFSF, θα πραγματοποιηθεί στη βάση δύο αξόνων:
1. Μέσω προσφοράς δυνατότητας πιστοληπτικής αναβάθμισης στο νέο χρέος που θα εκδίδουν κράτη-μέλη. Η αγορά αυτής της δυνατότητας επιπλέον εξασφάλισης θα παρέχεται στους ιδιώτες επενδυτές ως επιλογή, κατά την πρωτογενή αγορά των τίτλων και
2. Μέσω της μεγιστοποίησης των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του EFSF, με συνδυασμό πόρων από ιδιωτικά και δημόσια χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές, μέσω εταιρικών οχημάτων ειδικού σκοπού (SPVs), αλλά και μέσω στενότερης συνεργασίας με το ΔΝΤ.
Επισημαίνεται, ότι αμφότερες μέθοδοι μόχλευσης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα.
Μεταξύ άλλων, σε περίπτωση ενεργοποίησης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για χώρα-μέλος της ευρω-ζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούν να εξετάσουν το προσχέδιο προϋπολογισμού του συγκεκριμένου κράτους και να θέσουν τις όποιες - προφανώς δεσμευτικές - επιφυλάξεις τους, προ της ψήφισής του από το εθνικό κοινοβούλιο της «αποκλίνουσας» χώρας.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=427136

______________________________

το σημείωσα και εχθές, ίσως το ζήτημα-κλειδί για την Ελλάδα είναι η μαγική λέξη "επιτροπεία" και εάν κάτι τέτοιο θα περιληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων
θεωρώ ότι αυτό ΔΕΝ περνάει από την εγχώρια βουλή χωρίς 180
και να περάσει, θα πέσει στα δικαστήρια
εάν δε το ρίξουν, καλύτερα να αλλάξουμε χώρα την ίδια ώρα και στιγμή... ..

εξηγούμαι: δεν είναι ότι είμαι κάθετα αντίθετος με το να έρθουν 2εκ τεχνοκράτες, οι οποίοι θα πάρουν συνέντευξη από όλους μας, είμαι αντίθετος στο να περάσει χωρίς 180

No comments: