27.10.11

H Kεντρική Tράπεζα της Tουρκίας υπερδιπλασίασε το overnight επιτόκιο

Για να ανακόψει τον πληθωρισμό μετά τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου

Bloomberg, Reuters

H Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υπερδιπλασίασε το overnight επιτόκιο για τις τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, που έχει εκτιναχθεί μετά τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου. Αντί του 5,75% για μια εβδομάδα, προσέφερε ρευστότητα στις τράπεζες με overnight επιτόκιο ύψους 12,5% και ανακοίνωσε πως επιφυλάσσεται να τροποποιεί τα επιτόκια ανάμεσα στα δύο αυτά επίπεδα. Ακολούθησε άνοδος τόσο της τουρκικής λίρας κατά 1,2% με το δολάριο να ισοδυναμεί με 1,7585 τουρκικές λίρες, αλλά και των αποδόσεων στα διετή ομόλογα του τουρκικού δημοσίου που αυξήθηκαν κατά 33 μονάδες βάσης στο 9,95%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Αύγουστο του 2009.
Πρόκειται για την πρώτη κίνηση που αποφασίζει η Τράπεζα της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της αύξησης του κόστους του δανεισμού και έπεται πρόβλεψής της για «ραγδαία» εκτίναξη του πληθωρισμού στο 8,3% για το 2011 από το 6,9% που προέβλεπε μόλις πριν από τρεις μήνες. Σημειωτέον ότι τον Σεπτέμβριο ο δείκτης είχε φθάσει στο 6,2%. Οπως τόνισε, ο διοικητής της Τράπεζας της Τουρκίας, Ερντέμ Μπασί, η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό και να ενισχύσει τη λίρα, συγκεντρώνοντας συναλλαγματικά διαθέσιμα. Ο ίδιος τόνισε πως ο στόχος της Τράπεζας για τον πληθωρισμό του 2011 είναι 5,5% και «δεν πρόκειται να ανεχθεί» καμία παρατεταμένη απόκλιση. Εχει προηγηθεί η κατά 17% υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Σύμφωνα με τον Μπασί, τα νέα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ όσο χρειαστεί για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο νόμισμα της χώρας. Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Τουρκία, οικονομολόγοι της Morgan Stanley επισημαίνουν πως ο κ. Μπασί «επιδιώκει να σταθεροποιήσει το νόμισμα, να επιβραδύνει την πιστωτική επέκταση, να περιορίσει τη νομισματική πολιτική και να κατευνάσει την ανησυχία για την επάρκεια συναλλαγματικών διαθεσίμων». Ο ίδιος διευκρίνισε πως με τις απαιτήσεις ρευστότητας στις τράπεζες, η Τράπεζα προσπαθεί να επηρεάσει τα επιτόκια της αγοράς, καθώς εκτιμά πως η στάση αυτή «θα είναι πιο αποτελεσματική από την αλλαγή στο επίπεδο των επιτοκίων». Σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, το επιτόκιο overnight της διατραπεζικής έφθασε στο 11,1% από το 10,9% στο οποίο κινήθηκε κατά μέσον όρο την αμέσως προηγούμενη ημέρα.
Tο κόστος εισαγωγώνΗ υποχώρηση της τουρκικής λίρας έχει εξωθήσει ανοδικά το κόστος των εισαγωγών, ενώ σε συνδυασμό με τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης και τις αυξήσεις των φόρων σε είδη όπως ο καπνός και τα κινητά τηλέφωνα, οδηγεί στα ύψη τον πληθωρισμό. Το πρόβλημα επιτείνεται από την πιστωτική επέκταση που είναι υπερβολικά γρήγορη και, κατά τον κ. Μπασί, πρέπει να επιβραδυνθεί. Τα τελευταία στοιχεία στις 24 Οκτωβρίου φέρουν τα δάνεια των τραπεζών να έχουν εκτιναχθεί κατά 38% σε ετήσια βάση. Η Τράπεζα της Τουρκίας έχει, πάντως, προχωρήσει σε πωλήσεις συναλλάγματος αξίας 8,5 δισ. δολαρίων για να στηρίξει την τουρκική λίρα και είναι διατεθειμένη να δαπανήσει περισσότερα. Στις 14 Οκτωβρίου, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας έφθασαν στα 85,9 δισ. δολάρια, ποσό αντίστοιχο με εισαγωγές τεσσάρων μηνών.
Εξάλλου, η Κίνα προτίθεται να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές σε ορισμένες επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος, αντικαθιστώντας τη φορολογία επιχειρήσεων με τον ΦΠΑ. Η ανάγκη για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα κατέστη σαφής μετά τις πορείες διαμαρτυρίας κατά των φόρων εισοδήματος που, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, είναι υπερβολικά σκληροί για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_27/10/2011_460597

No comments: