31.10.11

Le Monde: Ο Παπανδρέου απαντά με δημοψήφισμα στις διαδηλώσεις

«Εν μέσω διαδηλώσεων ενάντια στην πολιτική λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης ο έλληνας πρωθυπουργός προκήρυξε δημοψήφισμα για τη νέα ευρωπαϊκή βοήθεια προς τη χώρα» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε μία από τις πρώτες αντιδράσεις του διεθνούς Τύπου στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Ο γαλλικός Τύπος αλλά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επισημαίνουν στις ανταποκρίσεις τους ότι οι Έλληνες τάσσονται κατά της πρόσφατης συμφωνίας των Βρυξελλών για κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους όπως φάνηκε και από την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής».

Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η κυβέρνηση ζητά και ψήφο εμπιστοσύνης ενώ υπάρχουν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΠαΣοΚ για την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press σημειώνει ότι «πολλοί βουλευτές βρέθηκαν προ εκπλήξεως» και διευκρινίζει ότι δεν δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο και για το δημοψήφισμα.

Επισημαίνεται ωστόσο η αξία του δημοψηφίσματος καθώς «είναι το πρώτο που διοργανώνεται στη χώρα μετά το 1974 όταν μετά την πτώση της δικτατορίας καταργήθηκε η μοναρχία». 
 
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=427827
Εκπληξη και απαισιοδοξια στα ξένα ΜΜΕ για το δημοψήφισμα
Με γνήσια έκπληξη και ισχυρές δόσεις απαισιοδοξίας υποδέχτηκαν τα περισσότερα μεγάλα ξένα ΜΜΕ την είδηση του ελληνικού δημοψηφίσματος - ενώ πολλοί ανταποκριτές και αναλυτές δεν δίστασαν να κάνουν λόγο για το «τελευταίο στοίχημα» της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Οι Financial Times, σε ανταπόκριση τους από την Αθήνα κάνουν χαρακτηριστικά λόγο για «αιφνίδια ανακοίνωση» από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού, που έρχεται «λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την συμφωνία στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ», ενώ χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα «αβέβαιο», καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι «κατακερματισμένη».

«Η κίνηση του πρωθυπουργού ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η ταραγμένη εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας ξεφεύγει πλέον από κάθε έλεγχο εν μέσω αυξανόμενης λαϊκής κατακραυγής για τις περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο και τις πρόσφατες αυξήσεις στην φορολογία (…) Αναμένεται ακόμα να προκαλέσει συναγερμό στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο, μετά τις διαβεβαιώσεις του κ.Παπανδρεου την περασμένη Τετάρτη ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να παραμείνει σε σταθερή τροχιά μεταρρυθμίσεων», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι «ακόμη και κομματικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίσαν σοκ την ξαφνική μεταστροφή του Παπανδρέου». Μάλιστα το δημοσίευμα καταλήγει με μια φράση (ανώνυμου) «Αθηναίου τραπεζίτη», ο οποίος λέει πως «η πρωθυπουργική απόφαση είναι ανησυχητική, γιατί μπορεί να εκτροχιάσει όλη την διαδικασία του PSI προτού καν ξεκινήσει»!

Στην απουσία πολιτικής παράδοσης όσον αφορά τα δημοψηφίσματα εστιάζει την προσοχή της και η Guardian, σημειώνοντας ακόμη πως «η ελληνική κυβέρνηση «έχει δει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της να μειώνεται δραστικά σε τρεις μόλις έδρες», ενώ «τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις έχουν καταβαραθρωθεί, εν μέσω σκληρών μέτρων λιτότητας» αλλά και προβλέψεων πως και το 2012 θα είναι έτος βαθιάς ύφεσης.

Για «τεράστιο πολιτικό στοίχημα» της Ελλάδας και του πρωθυπουργού κάνει λόγο το Associated Press, σε μια ανυπόγραφη «ανάλυση - αστραπή» που αναπαράχθηκε σε πλήθος ηλεκτρονικών ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Η κίνηση, όπως αναφέρει το πρακτορείο, επιτρέπει στους σοσιαλιστές βουλευτές - «που έχουν δαιμονοποιηθεί εδώ και μήνες μέσα από σειρά απεργιών και βίαιων διαμαρτυριών για τα μέτρα λιτότητας» - να «μετακυλήσουν την ευθύνη για το πεπρωμένο της χώρας από τους εαυτούς τους στους ίδιους τους Έλληνες πολίτες»…

Το AP κάνει ειδική αναφορά στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης πως η ιστορία του δημοψηφίσματος είναι απλά μια προσπάθεια για να κερδηθεί λίγος ακόμη κυβερνητικός χρόνος, μετά και τα γεγονότα στις παρελάσεις της προηγούμενης Παρασκευής, τα οποία χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ντροπιαστικά» για την κυβέρνηση.

Περνώντας στην ευρω-σκεπτικιστική Daily Telegraph, βρίσκουμε την ανοιχτή παραίνεση του βοηθού αρχισυντάκτη της Τζέρεμι Γουορνερ προς τους Έλληνες να καταψηφίσουν την συμφωνία, ενώ γίνεται λόγος για τον «τρόμο» που ένιωσαν οι λοιποί Ευρωπαίοι ηγέτες βλέποντας τον Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώνει το δημοψήφισμα! «Λογότερο από μια εβδομάδα μετά την συμφωνία σωτηρίας της Ευρώπης, η όλη υπόθεση δείχνει να ξηλώνεται ήδη από τις ραφές», αφού η απόφαση Παπανδρέου «εισάγει ένα πρόσθετο στοιχείο ακραίας αβεβαιότητας»…

Προσθέτει όμως ότι μπορεί να είναι και καλό, αφού αν «πέσει« ο Παπανδρέου μετά από ένα «όχι», «όποιος ηγέτης αναλάβει την εξουσία στο κενό που θα δημιουργηθεί θα αναγκαστεί να αφήσει το ευρώ και να επιβάλει αυστηρό έλεγχο στις κινήσεις κεφαλαίων. Το γεγονός αυτό θα έχει κατακλυσμιαίες οικονομικές συνέπειες, αλλά θα αποδειχθεί πιθανότατα καλύτερο από τον αργό και βασανιστικό θάνατο με χίλιες χαρακιές, που περιμένει την Ελλάδα αν συμφωνήσει στο «bailout»…

Ανάλογη αντιμετώπιση της είδησης βλέπουμε και στο blog της Wall Street Journal, όπου οι πιθανότητες για νίκη του Παπανδρέου στο δημοψήφισμα χαρακτηρίζονται «ισχνές», με βάση και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις σε ελληνικά ΜΜΕ. Τονίζεται επίσης ότι οι αγορές δεν αντέδρασαν άσχημα στα νέα από την Ελλάδα, με το ευρώ να παραμένει ουσιαστικά ανεπηρέαστο - αν και οι αναλυτές, όπως αναφέρει η WSJ, περιμένουν τις λεπτομέρειες του δημοψηφίσματος για να κρίνουν τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στην συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
 
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=427834&h1=true
 
____________________________

ΕΧΟΥΝ αξία οι πρώτες ανταποκρίσεις

2 comments:

Κυριάκος said...

Να ευλογήσω λίγο τα γένεια μου; Είχα γράψει σε ένα σχόλιο εδώ όταν ξεκίνησε η συζήτηση για κούρεμα και επιτροπεία πως αυτό δεν περνά και δεν πρέπει να περάσει με 151 και θα πάμε σε εκλογές ή 180 ή δημοψήφισμα. Πολύ καλά κάνει ο Παπανδρέου από πολλές απόψεις. Δεν έχει καμία ηθική υποχρέωση να δεχτεί και να εφαρμόσει μια συμφωνία για την οποία δε ρωτήθηκε. Πρακτικά, δεν έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τη συμφωνία με τους πάντες εναντίον του και η άλλη λύση, οι εκλογές δηλαδή, θα είναι χειρότερη με τα σημερινά δεδομένα καθώς κανείς δεν παίρνει αυτοδυναμία. Επιπλέον, και οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν πως η πίεση έχει όρια γιατί κι εμείς δημοκρατία είμαστε. Από όλες τις πλευρές σωστό. Για να πω και το κακό βέβαια, είναι λάθος που δεν το είχε αποφασίσει νωρίτερα και πήγε στις Βρυξέλλες, είπε ναι και μετά ήρθε εδώ και ανακοίνωσε δημοψήφισμα που σημαίνει πως μάλλον πήρε την απόφαση χωρίς πολλή σκέψη.

geokalp said...

http://athenstock.blogspot.com/2011/10/blog-post_7756.html
και
σχόλιο http://athenstock.blogspot.com/2011/10/blog-post_814.html