30.11.11

Γ.Προβόπουλος: Εκροή καταθέσεων 13-14 δισ. ευρώ το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου - Να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά η συναίνεση

Τα 13-14 δισ. ευρώ άγγιξε η εκροή τραπεζικών καταθέσεων το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
«Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, δύο πολύ άσχημους μήνες, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, είχαμε μια απώλεια 13-14 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκροή καταθέσεων συνεχίστηκε και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Αναφερόμενος στα αίτια επιδείνωσης της ύφεσης ο κ. Προβόπουλος υπέδειξε την έλλειψη αποφασιστικότητας στην εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνδυασμό με την μη περικοπή πρωτογενών δαπανών σε μόνιμη βάση. Πρότεινε επίσης για το 2012 την εφαρμογή μιας πολιτικής ταχύτερης ανάκαμψης με έμφαση στη μείωση των πρωτογενών δαπανών και δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων με ρυθμούς ακόμα υψηλότερους από τους προβλεπόμενου.
Κατά την συζήτηση της Ενδιάμεσης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2011, ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε πως το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιτεύχθηκε το 2010 υπήρξε πολύ σημαντικό, συνοδευόμενο και από ορισμένες αξιόλογες διαρθρωτικές παρεμβάσεις - με κορυφαία τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Τόνισε ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται έλλειμμα αξιοπιστίας, δεδομένου ότι «η οικονομική πολιτική συχνά ασκείται αποσπασματικά, με διστακτικότητα, υπαναχωρήσεις και αναβολές, ή σύρεται από τις εξελίξεις αντί να τις προλαμβάνει».

Παράλληλα καυτηρίασε την επιλογή «οριζόντιων, ισοπεδωτικών λύσεων για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών», την ώρα που όπως είπε, «οι μηχανισμοί που εγγενώς παράγουν δαπάνες παραμένουν άθικτοι», αλλά και την «αναβίωση νοοτροπιών και συμπεριφορών του παρελθόντος».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Τον φόβο ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 5,5% το τρέχον έτος, εξέφρασε στην Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, προβλέποντας ότι θα κινηθεί στο 5,8%.

«Φοβούμαι ότι θα είναι κοντά στο 5,8%», είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας: «Ελπίζω να μην επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για ύφεση 6,1%». Αναφερθείς στα αίτια επιδείνωσης της ύφεσης ο κ. Προβόπουλος επισήμανε την έλλειψη αποφασιστικότητας στην εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνδυασμό με την μη περικοπή πρωτογενών δαπανών σε μόνιμη βάση.

Για το 2012 πρότεινε την εφαρμογή μιας πολιτικής ταχύτερης ανάκαμψης με έμφαση στην μείωση των πρωτογενών δαπανών και δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων με ρυθμούς ακόμα υψηλότερους από τους προβλεπόμενους.

«Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να είναι ισχυρή και αποτελεσματική ώστε να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι «να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που έχει κλονιστεί βαρύτατα». Και πρόσθεσε: «Για να εμπεδωθεί όμως η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, η σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων που εκφράστηκε με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης πρέπει να γίνει πιο ουσιαστική», ενώ σημείωσε ότι προκειμένου να εκφραστεί αυθεντικά « η βούληση των πολιτών στις επόμενες εκλογές πρέπει να περιγραφούν με απόλυτη ειλικρίνεια η κατάσταση της οικονομίας και η διεθνής πραγματικότητα και να αναλυθούν χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις οι προτεινόμενες λύσεις και να εξηγηθούν με σαφήνεια το κόστος και το όφελος καθεμιάς».

Αναφερθείς στην διαχείριση του δημοσίου χρέους, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε: «Μέχρι πέρυσι έλεγα ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Εάν η οικονομική πολιτική χειριζόταν με διαφορετικό τρόπο τα ζητήματα, το χρέος θα ήταν βιώσιμο».
Ενώ σχετικά με το «κούρεμα» των ομολόγων είπε: «Ακόμα και τώρα θα ήταν καλύτερα να είχαμε αποφύγει το ΄΄κούρεμα΄΄ γιατί οι συνέπειες θα είναι χειρότερες στο μέλλον -και να θυμίσω την άποψη του πρωθυπουργού πάνω στο θέμα αυτό».

Τέσσερις στόχοι


Όπως υποστήριξε ο κ. Προβόπουλος, το διακύβευμα πλέον είναι αν θα καταφέρει η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ ή αν θα βγει από αυτό, κατρακυλώντας έτσι πολλές δεκαετίες πίσω.

Εξάλλου, ο κεντρικός τραπεζίτης έθεσε τέσσερις στόχους για τους επόμενους μήνες:

- Την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
- Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας
- Τη δημοσιονομική εξυγίανση
- Την επιστροφή στην ανάπτυξη.


Μείωση των καταθέσεων


Ο κ. Προβόπουλος έδωσε στοιχεία σχετικά με την μείωση των τραπεζικών καταθέσεων, σύμφωνα με τα οποία το 2010 έφτασε τα 28 δισ. ευρώ ενώ από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2011 η μείωση ήταν 26,2 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο χρόνος δεν έχει τελειώσει. Μόνο το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 13 – 14 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τυχόν συμμετοχή των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων στο «κούρεμα», είπε ότι αν συμμετείχαν οι απώλειές τους θα κυμαίνονταν μεταξύ 11,5 – 12 δισ. ευρώ «και δεν ξέρω πως η κυβέρνηση σκοπεύει να αναπληρώσει αυτές τις απώλειες», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εξάλλου αν η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής θα αρκούσε για να καλυφθεί το έλλειμμα, ο κ. Προβόπουλος απάντησε ότι «θα ήταν ουτοπικό να πιστεύουμε ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής «θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος».

Για τα περαιτέρω, πάντως, παρέπεμψε στις φορολογικές αρχές οι οποίες «ξέρουν τα φορολογικά δεδομένα των πολιτών και έχουν την ευθύνη να αναζητήσουν εκείνους που φοροδιαφεύγουν και βγάζουν τα χρήματα εκτός της χώρας», όπως δήλωσε.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=432677
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2099946

No comments: