29.11.11

Σε ιδιώτες ΔΕΠΑ και 39 ακίνητα έως το Μάρτιο του 2012

Με θετικό «μάτι» φαίνεται να αντιμετωπίζουν πλέον οι πιστωτές μας και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, την προσπάθεια της Ελλάδας να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σε αυτό σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει πλέον η ελληνική πλευρά το όλο ζήτημα.

Ο επικεφαλής του Ταμείου Κ. Μητρόπουλος μιλώντας χθες σε εκδήλωση με τη συμμετοχή νοτιο-κορεατών επιχειρηματιών, έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων στο «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων. Όπως τόνισε, άμεσα και συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του 2012, θα υπάρξει η πώληση της ΔΕΠΑ, όπως επίσης και 39 ακινήτων τα οποία είναι «ώριμα», ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα πραγματοποιηθεί η πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ενώ θα υπάρξουν συμβάσεις παραχώρησης για 12 λιμάνια και 39 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Οι FT Deutschland φιλοξενούν συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Κωνσταντίνου Μητρόπουλου και τα σχόλια που υπάρχουν είναι ιδιαίτερα θετικά.
Αποτελέσματα
Στο δημοσίευμα, οι FT Deutschland εκτιμούν ότι το Ταμείο σύντομα θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, λόγω της σοβαρότητας που επιδεικνύει για τα έργα. Το δημοσίευμα, αφού υπογραμμίζει τη μεγάλη εμπειρία του διευθύνοντος συμβούλου από την προϋπηρεσία του στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Βρετανίας, τονίζει ότι, από τον Ιούλιο, που έχει αναλάβει, έχουν οργανωθεί 39 έργα, ενώ το Ταμείο είναι έτοιμο να υλοποιήσει το πρόγραμμα για έσοδα 50 δισ. ευρώ έως τα τέλος του 2015 από αποκρατικοποιήσεις. Στη συγκεκριμένη εφημερίδα ο Κ. Μητρόπουλος, έχει προβεί σε δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο στόχος των 50 δισ. ευρώ όχι μόνο δεν είναι ανέφικτος, αλλά «αν η Ευρώπη ξεπεράσει την κρίση, μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα».
Στο ίδιο δημοσίευμα ο κ. Μητρόπουλος σημειώνει ότι κάθε έργο έχει οργανωθεί μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, προσθέτοντας ότι υπάρχει πλέον μια ομάδα «task force», αποτελούμενη από συμβούλους και ειδικούς, που στόχο έχουν να εξελίξουν και να πολλαπλασιάσουν την αξία του Ταμείου προς όφελος της Ελλάδας. Ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, υπογραμμίζει το διαφαινόμενο έντονο ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών, ενώ αναφερόμενος στη χρονική συγκυρία επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα περιμένει να ανακάμψουν οι αγορές και σημειώνει χαρακτηριστικά πως «πρέπει να κάνουμε τώρα μια νέα αρχή» ενώ καταλήγει τονίζοντας ότι «από τις βασικές προτεραιότητες είναι να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλα τα έργα και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας».
ΔΕΠΑ και ακίνητα
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου μιλώντας χθες σε συνάντηση με επιχειρηματίες από τη νότια Κορέα υποστήριξε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να προχωρήσει σε πώληση της ΔΕΠΑ και 35 ακινήτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι το Δημόσιο θα προχωρήσει στην παραχώρηση 12 λιμανιών και 39 περιφερειακών αεροδρομίων το δεύτερο εξάμηνο του 2012, μαζί με την πώληση της συμμετοχής του στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Κινητικότητα και προγραμματισμός
Χρονοδιάγραμμα
Στο πρώτο τρίμηνο του 2012, θα υπάρξει η πώληση της ΔΕΠΑ, όπως επίσης και 39 ακινήτων τα οποία είναι «ώριμα». Στο δεύτερο εξάμηνο θα πραγματοποιηθεί η πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ενώ θα υπάρξουν συμβάσεις παραχώρησης για 12 λιμάνια και 39 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112737562

No comments: