30.11.11

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία

Το ΔΝΤ κάλεσε τις κυπριακές αρχές να θέσουν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν ένα σχέδιο μείωσης των δημοσίων δαπανών.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της ζώνης του ευρώ, αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές προκλήσεις εξαιτίας της έκθεσής της στην ελληνική κρίση, της διεύρυνσης του δημοσιονομικού ελλείμματός της και του ευάλωτου χαρακτήρα του τραπεζικού της συστήματος, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ΔΝΤ κάλεσε ως εκ τούτου τις κυπριακές αρχές να θέσουν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν ένα σχέδιο μείωσης των δημοσίων δαπανών και προειδοποίησε ότι οι τράπεζες της χώρας μπορεί να έχουν ανάγκη πρόσθετα κεφάλαια για να μπορέσουν να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους.
Ανήσυχα τα συνδικάτα για τα οικονομικά μέτρα
Την ίδια στιγμή ανησυχίες εξέφρασαν οι συντεχνίες για τα οικονομικά μέτρα που συμφωνήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκο Αναστασιάδη και τα οποία αναμένεται να εγκριθούν την ερχόμενη Παρασκευή, σε σύσκεψη όλων των κομμάτων στο προεδρικό μέγαρο.
Συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις είχαν σήμερα το πρωί συνάντηση με το, ο οποίος τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης Χριστόφια-Αναστασιάδη και τα μέτρα που προωθούνται για την οικονομία.
Εκπρόσωποι των συντεχνιών, μετά την ενημέρωση που είχαν απο τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών Χρίστο Πατσαλίδη, δήλωσαν ότι τα μέτρα στρέφονται κατά των εργαζομένων, οι οποίοι, όπως ανέφεραν, έχουν ήδη συνεισφέρει πολλά. Οι συντεχνίες ανακοίνωσαν ότι θα καθορίσουν σε πανσυνδικαλιστική σύσκεψη την αντίδρασή τους. Αντίθετα, η εργοδοτική πλευρά εξέφρασε ικανοποίηση και ζήτησε την άμεση προώθηση των μέτρων.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, με πρωτοβουλία του οποίου έγινε η χθεσινή συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο, κάλεσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να επιδείξουν υπευθυνότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν στοχοποιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά αντίθετα διασώζονται τα κεκτημένα τους. Είπε, επίσης, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν την εγγύηση και τη σταθερότητα της δουλειάς, δεν θα χάσουν τίποτε από αυτά που παίρνουν σήμερα, αλλά θα στερηθούν μόνον δύο προσαυξήσεις.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/11/2011_416931

No comments: