29.11.11

Eurogroup: «Κλειδώνει» η 6η δόση Σκληρές διαπραγματεύσεις για PSI και επόμενη δόση, ύψους 89 δισ. ευρώ - ενίσχυση EFSF

Στις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης αρχίζει στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Eurogroup που θα οδηγήσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στην εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν εκφράζουν ανησυχία για την έκβαση του ζητήματος, σημειώνουν ωστόσο ότι τα δύσκολα έπονται της 6ης δόσης καθώς ακολουθεί η αξιολόγηση από την τρόικα (EE-EKT-ΔΝΤ) για την επόμενη δόση, ύψους 89 δισ. ευρώ (από το νέο πρόγραμμα και την 7η δόση του υπάρχοντος) η οποία αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου του 2012. Παραλλήλως θα «τρέχουν» οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του χρέους.

Το «πράσινο φως» από το Eurogroup για την εκταμίευση του τμήματος των 5,8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε οριστικοποίηση της ημερομηνίας για την έγκριση του υπολοίπου τμήματος των 2,2 δισ. ευρώ από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και στην εκταμίευση των χρημάτων και από τις δύο πλευρές πριν από τις 15 Δεκεμβρίου. «Η έκτη δόση είναι 8 δισεκατομμύρια ευρώ και θα φύγει αμέσως σε εξόφληση υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου» διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος. 
Η δόση που πρέπει να καταβληθεί από το νέο πρόγραμμα πριν το PSI μέχρι τέλη Φεβρουαρίου είναι 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Και επειδή πρέπει να καταβληθούν μαζί και 9 δισεκατομμύρια ευρώ από το παλαιό πρόγραμμα που έχουν περισσέψει, είναι 89 δισ. ευρώ» σημείωσε την Κυριακή ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Και επειδή πρέπει να δοθεί και μια προσωρινή εγγύηση για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του PSI, της ανταλλαγής των ομολόγων, η οποία βεβαίως θα δοθεί και στη συνέχεια θ' αποσυρθεί γιατί θα έχει εκπληρώσει το σκοπό της, και αυτή είναι 35 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, σ' αυτά τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου που σας είπα, πρέπει να προσθέσω άλλα 35. Είναι 125 τα δισεκατομμύρια ευρώ της όγδοης δόσης, άμεσα ή έμμεσα, πραγματικό χρήμα ή εγγυήσεις».  

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=432498

________________________________________

ο Μπένυ τα έλεγε αυτά και στα μάτια γύριζαν $!!!

________________________________________

Η ενίσχυση του EFSF από το Eurogroup

Τα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα επικυρώσουν αρχικά σήμερα το γενικό πλαίσιο του σχεδίου δράσης του Eυρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ειδικότερα, το Eurogroup θα προχωρήσει στην αποκρυστάλλωση του νέου ρόλου και των κανόνων που θα διέπουν το ενισχυμένο EFSF.

Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, ήδη τα έγγραφα της συμφωνίας για το EFSF είναι έτοιμα και εκκρεμεί να επικυρωθούν από το Eurogroup.

Πιο συγκεκριμένα, το Eurogroup αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία για τους κανόνες που θα διέπουν το EFSF, για το πώς θα γίνεται η μόχλευσή των κεφαλαίων του, για το πώς θα παρέχει πιστώσεις στα κράτη -μέλη της Ευρωζώνης και για το πώς θα παρεμβαίνει στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο EFSF θα μπορεί να εκδίδει εγγυήσεις που θα καλύπτουν το 20% έως 30% των εκδόσεων κρατικού χρέους.


Πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως ακόμη και εάν το Eurogroup καταλήξει σε συμφωνία, η πολυπλοκότητα του EFSF είναι τόσο μεγάλη, ώστε δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία πριν από τον Ιανουάριο.

http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4676621

No comments: