30.11.11

IIF: Οι ιδιώτες θέλουν το ελληνικό «κούρεμα» έως το τέλος του έτους - Δεν τα βρήκαν το Δημόσιο και οι τράπεζες για το haircut

Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, επιδιώκουν την ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για το «κούρεμα» του χρέους και την ανταλλαγή των ομολόγων δήλωσε, χθες βράδυ, ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα.
Το IIF ανακοίνωσε ότι συστάθηκε συντονιστική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους τριάντα μεγάλων πιστωτών (κυρίως τραπεζών), η οποία θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.
Ο κ. Νταλάρα δήλωσε ότι στόχος της συντονιστικής επιτροπής είναι να οριστικοποιήσει τη συμφωνία για το χρέος, με βάση το πλαίσιο που αποφασίσθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 27 Οκτωβρίου και να «προωθήσει με βάση αυτή τη συμφωνία την ανταλλαγή των ομολόγων έως το τέλος του έτους».
Η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου προέβλεπε το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά 50%, αλλά άφηνε ανοικτές άλλες σημαντικές λεπτομέρειες.
Στην επιτροπή των πιστωτών συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι ελληνικές τράπεζες Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, οι γερμανικές Commerzbank και Deutsche Bank, η γαλλική BNP Paribas, η ιταλική San Paolo και η ολλανδική ING. Της επιτροπής θα προεδρεύουν ο κ. Νταλάρα και ο σύμβουλος της BNP Paribas κ. Ζαν Λεμιέρ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Χωρίς σημείο επαφής οι συζητήσεις για το PSI+
Διαφορές μεταξύ τραπεζών και ελληνικού Δημοσίου
Για την ερχόμενη εβδομάδα ανανέωσαν το ραντεβού τους η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των τραπεζών, καθώς στις χθεσινές διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας (PSI+), που έγιναν στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων, αλλά και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα 30 δισ. ευρώ που θα διαθέσει η Ευρωζώνη για το PSI+ δεν γεφυρώθηκαν.
Εκτιμάται ότι μία πρώτη σαφής ένδειξη για το ποια θα είναι τελικά η «χρυσή τομή» θα υπάρχει μετά από περίπου 10 μέρες. Ακόμα, όμως, και αν υπάρξει μία σύγκλιση στο επόμενο δεκαήμερο, αναμένεται οι συζητήσεις να διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πάντως, στις Βρυξέλλες βρέθηκαν ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κ. Π. Χριστοδούλου, και πρόεδρος του ΣΟΕ, κ. Γ. Ζανιάς, για να συζητήσουν αναφορικά με το PSI+ με την ομάδα που έχουν δημιουργήσει από την πλευρά τους οι τράπεζες. Της ομάδας αυτής ηγείται ο κ. Τσ. Νταλάρα, επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).
Επίσης, χθες έγινε γνωστό ότι το Δημόσιο έχει προσλάβει τις Cleary Gottlieb Steen & Hamilton και Lazard ως νομικό και χρηματοοικονομικό σύμβουλο αντίστοιχα, για την παροχή βοήθειας στην εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου, που περιλαμβάνουν το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών έχουν να κάνουν με το αρκετά υψηλό επιτόκιο που ζητούν οι τράπεζες, καθώς και με το ότι η Ελλάδα θέλει να δώσει μετρητά στο πλαίσιο της ανταλλαγής των ομολόγων και όχι εγγυήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες:
- Η Ελλάδα προτείνει μετά το «κούρεμα» κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων, να δοθούν νέα ομόλογα που θα ανταποκρίνονται στο 35% της αξίας των υφιστάμενων ομολόγων και το υπόλοιπο 15% να διατεθεί σε μετρητά. Το επιτόκιο των νέων ομολόγων θα κυμαίνεται στο 4,5-5%. Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) η πρόταση αυτή επιφέρει απώλειες για τις τράπεζες της τάξης του 70%.
- Οι τράπεζες συμφωνούν στο να μειωθεί η ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που διακατέχουν κατά 50%. Ωστόσο, θέλουν να περιορίσουν τις απώλειες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) στα επίπεδα του 52-54% και για τον λόγο αυτό ζητούν επιτόκιο που θα ξεκινάει από το 8% και θα αυξάνεται αναλόγως με την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ. Επίσης, ζητούν τα 30 δισ. ευρώ που θα δανείσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα για να τα αξιοποιήσει στο πλαίσιο του PSI+, να γίνουν εγγυήσεις και όχι μετρητό. Κάτι που συνεπάγεται πως τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει το Δημόσιο θα ανέλθουν στο 50% της αξίας των σημερινών ομολόγων και όχι στο 35% όπως επιθυμεί η Ελλάδα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100006_30/11/2011_464595

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/11/2011_416843

No comments: