30.11.11

Moody's: Παραμένει αρνητικό το outlook για τις ελληνικές τράπεζες

Παραμένει αρνητικό το outlook για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ο οποίος  επιβεβαιώνει τις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες καλείται το σύστημα να δραστηριοποιηθεί.
Η βαθιά ύφεση και το πρόγραμμα του PSI πλήττουν την φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, με αποτέλεσμα οι ισολογισμοί και η χρηματοδότησή τους να παραμείνουν υπό μεγάλη πίεση.

http://www.reporter.gr/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/item/191534-Moody-s-Paramenei-arnhtiko-to-outlook-gia-tis-ellhnikes-trapezes 

Αρνητικό διατηρεί το outlook για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο οίκος αξιολόγησης Moody's. Ο οίκος επικαλείται το δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες, λόγω της βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και της συνεχιζόμενης ελληνικής κρίσης χρέους.
Η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, συνεχίζει ο οίκος, όπως και η χρηματοδότησή τους θα παραμείνουν υπό μεγάλη πίεση.
Σύμφωνα με τη Moody's, η επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στο οποίο δρουν οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχιστεί για τους επόμενους 12-18 μήνες.

Οι τομείς που θα επηρεαστούν από τις πιέσεις αυτές είναι:

Φερεγγυότητα τραπεζών

Η μαζική έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε ελληνικό χρέος (ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ) θα καταστήσει οικονομικά αφερέγγυες τις περισσότερες από αυτές.
Ένα haircut 50% στο ελληνικό χρέος θα αναδείξει κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 20 - 30 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες. Το μέγεθος αυτό των κεφαλαιακών απαιτήσεων αποδεικνύει ότι ούτε οι μέτοχοι, ούτε οι ελληνικές αρχές είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες αυτές.
Σύμφωνα με τη Moody's, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα στηριχθεί πιθανότατα μέσω του ΔΝΤ και της ΕΕ, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TΧΣ), το οποίο θα οδηγήσει σε κρατικοποίησή τους.

Χρηματοδότηση τραπεζών

Σύμφωνα με τον οίκο, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν εκτός της διατραπεζικής αγοράς, ενώ βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η συνέχιση εκροής καταθέσεων.
Οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και το ELA.
Ο οίκος μάλιστα επικαλείται τα πρόσφατα στοιχεία για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο δανεισμός τους κατά τον μήνα Ιούνιο άγγιξε επίπεδα ρεκόρ (103 δισ. ευρώ), για να υποχωρήσει σταδιακά στα επίπεδα των 78 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Στη χρονική αυτή περίοδο ενεργοποιήθηκε το ELA, με τη Moοdy's να εκτιμά ότι παρείχε χρηματοδότηση ύψους 30-40 δισ ευρώ.

Οικονομικές επιδόσεις
Οι δύσκολες συνθήκες σε λειτουργικό επίπεδο θα συνεχιστούν για τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην κερδοφορία τους, καθώς και στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους.
Ο οίκος εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθούν στο 15-16% έως τα τέλη του 2011, ενώ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα ξεπεράσουν το 20%.
Παράλληλα, η Moody's εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να είναι ζημιογόνες την περίοδο 2011 - 2012.
"To επικείμενο haircut στα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να λειτουργήσει ως βαρίδι στην κερδοφορία των τραπεζών, ενώ τα αυξημένα κόστη χρηματοδότησης και η διαδικασία απομόχλευσης θα οδηγήσουν σε μικρότερους επιχειρηματικούς όγκους, επηρεάζοντας τα έσοδα των τραπεζών", καταλήγει η Moody's.

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/30195-%CE%BC%CE%BFodys-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BFutl%CE%BF%CE%BFk-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1

No comments: