22.12.11

Αυξήθηκε κατά 2,4% η παραγωγικότητα εργασίας στην Ελλάδα το α΄ τρίμηνο ’11

Σημαντική βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας στην Ελλάδα κατέγραψε ο ΟΟΣΑ στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού, η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 2,4%, έναντι μείωσης 0,1% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ και αύξησης 0,7% στην Ευρωζώνη.
Η βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της μείωσης της απασχόλησης και της επέκτασης των ελαστικών μορφών εργασίας, στην οποία προβαίνουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα της ύφεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, στο εννεάμηνο του 2011 το 32,5% των νέων συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αφορούσε μερική απασχόληση και το 8,6% εκ περιτροπής απασχόληση. Επιπλέον, 42.800 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής (αύξηση 173% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010).
Σημαντική μείωση, τη μεγαλύτερη στον ΟΟΣΑ και την Ευρωζώνη, καταγράφεται και στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, το οποίο υποχώρησε κατά 2,8% (αύξηση 0,6% στα κράτη-μέλη του κοινού νομίσματος).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, πέρυσι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε κατά 3,8%. Η βελτίωση της παραγωγικότητας και η μείωση του κόστους εργασίας συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η σωρρευτική απώλεια ανταγωνιστικότητας τη 10ετία 2001-2009 ανήλθε σε 22,7% έναντι των εταίρων της Ευρωζώνης και κατά 31,9% έναντι των 28 κυριότερων εμπορικών εταίρων μας. Την τελευταία διετία, λόγω της συμπίεσης του κόστους εργασίας, η απώλεια ανταγωνιστικότητας περιορίστηκε σε 14,4% και 18,3% αντίστοιχα. Στο τέλος του 2012 προβλέπεται να έχει περιοριστεί στο 9,7% έναντι της Ευρωζώνης και 13,2% έναντι των κυριότερων εμπορικών εταίρων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλήρης ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας παραμένει μια μακρά διαδικασία, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στη μείωση του κόστους. Κάτι τέτοιο θα έπληττε την εγχώρια ζήτηση και θα αντιστάθμιζε τα όποια οφέλη από την ενίσχυση των εξαγωγών. Απαιτούνται κατά συνέπεια σοβαρές μεταρρυθμίσεις και σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις αγορές.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_22/12/2011_466919

No comments: