29.12.11

Τελευταίες “πινελιές” με τζίρο ...περιπτέρου

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, η σημερινή και απομένει μία ακόμα για να ολοκληρωθεί μία ακόμα απόλυτα καταστροφική χρονιά για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η επιστροφή σε τζίρους χαμηλότερους των 20 εκατ. ευρώ, κάποιες κινήσεις της τελευταίας στιγμής σε τίτλους όλου του εύρους του ταμπλώ και η κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για τις μετοχές των Κυπριακών Τραπεζών, μετά την επιστροφή της σχετικής αισιοδοξίας στο Χ.Α.Κ.

Πάνω από 100 δισ. δολάρια εκτιμάται η αξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου, που εντοπίστηκε στο οικόπεδο 12 στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπως δήλωσε η Κύπρια Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Πραξούλα Αντωνιάδου και αυτό τόνωσε την ψυχολογία των αγοραστών στην Μεγαλόνησο και είχε θετικό αντίκτυπο και στους εδώ διαπραγματευόμενους τίτλους.

Ασφαλώς και δεν έλειψαν και οι ακραίες ημερήσιες μεταβολές σε τίτλους, κυρίως, της Περιφέρειας, που προκλήθηκαν είτε λόγω κινήσεων σχετικού “καλλωπισμού” της τελευταίας στιγμής, είτε από κάποιες “ξεχασμένες” πωλήσεις που μάταια αναζητούσαν αγοραστές, ακόμα και στα ανώτατα όρια πτώσης (!)

Δυστυχώς, τόσο στις τάξεις των εναπομεινάντων επενδυτών, όσο και στα χρηματιστηριακά γραφεία η απαισιοδοξία περισσεύει και ελάχιστοι είναι οι παράγοντες της Αγοράς που δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι εκτιμώντας ότι τα πράγματα για την Ελληνική οικονομία και κατ΄ επέκταση για το εγχώριο Χρηματιστήριο μπορεί να πάνε καλύτερα.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι η νέα χρονιά θα “κληρονομήσει” τα προβλήματα και τα βάρη της χρονιάς που φεύγει. 

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες, προσπαθώντας να βρει φως αισιοδοξίας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Επιστρέφοντας στους θεωρούμενους, μέχρι πριν από κάποιους μήνες, Δεικτοβαρείς τίτλους και πλην των Κυπριακών Τραπεζών, κάτι πήγε να κάνει η Πειραιώς, ενώ απογοήτευσαν Εθνική, ΟΤΕ και ΔΕΗ , με τις μετοχές των δύο τελευταίων να δείχνουν ότι δεν το έχουν σε τίποτα να επιστρέψουν σε νεότερα ιστορικά χαμηλά (!)
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν στο υψηλό ημέρας οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Απόλυτα μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν Κύπρου (+9,19%) και MPB (+8,49%).

Κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Πειραιώς και Motor Oil, μικρότερα κέρδη για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Alpha Bank, Eurobank και αμετάβλητοι οι Εθνική και Ελλάκτωρ.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Folli Follie Group (-6,54% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και την MIG (-4,47%).

Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Ελ. Πετρέλαια και Μυτιληναίο, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ταχ. Ταμιευτήριο, ΟΤΕ, Coca-Cola, Jumbo.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 11.47 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 16.33 “είδε” το χαμηλό ημέρας των 663,49 μονάδων, αντίδραση μέχρι τις 669,55 (17.10) και τελικό κλείσιμο στις 667,3 μονάδες με απώλειες 0,34%, ενώ ο τζίρος μόλις και ξεπέρασε τα 18 εκατ. από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε “πακέτα”.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές έναντι 79 πτωτικών, 29 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 29,51% και άλλοι 24 με απώλειες από 5 έως 29,94%.

Μείωση περίπου 1% σημείωσαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις Ελληνικές και Ιταλικές Εμπορικές Τράπεζες το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Οι καταθέσεις στις Ελληνικές Τράπεζες μειώθηκαν στα 179,6 δισ. ευρώ, από 182,5 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Όπως αναφέρει το Reuters, έχουν μειωθεί κατά 26% από τα υψηλά του Δεκεμβρίου του 2009 και πλέον κυμαίνονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2007.

Ανάλογη μείωση καταθέσεων σημειώθηκε στις Ιταλικές Τράπεζες, στα 1,364 τρισ. ευρώ από 1,402 τρισ. τον Οκτώβριο.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, η μείωση των καταθέσεων ήταν μικρότερη, ενώ στην Ιρλανδία, παρέμειναν σταθερές.

Απόλυτα συγκρατημένη, έως απαισιόδοξη, δηλώνει η UBS που μεταξύ άλλων τονίζει: “Οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάταξης του Ελληνικού χρέους (PSI) συνεχίζονται. Στόχος να μειωθεί το χρέος στο 120% έως το 2020, με την επιβολή “haircut” 50% στα Ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο η συνεχιζόμενη ύφεση της Ελληνικής οικονομίας θα καταστήσει αναγκαίο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν, κάτι που θα σημάνει μεγαλύτερο “haircut” για τα Ελληνικά ομόλογα και αναγκαστική, μη εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους. Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μη εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της, οι Αγορές άμεσα θα κινηθούν προς την Πορτογαλία και όχι μόνο. Εάν η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους δεν είναι εθελοντική, θα υπάρξει ενεργοποίηση των CDS και θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα το διαχειριστεί το ενδεχόμενο αυτό η Αγορά.

Ακόμα και μετά την ένεση 500 δισ. ευρώ στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες από την ΕΚΤ, οι φόβοι για τον Τραπεζικό κλάδο δεν έχουν υποχωρήσει καθώς εμφανίζονται ανησυχίες για τις εγγυήσεις των Τραπεζών, αναφέρει σε άρθρο της η WSJ. Στελέχη του Τραπεζικού και του θεσμικού τομέα έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι στερεύουν τα αποθέματα ορισμένων Τραπεζών σε στοιχεία ενεργητικού που μπορούν να προσφέρουν ως εγγύηση για να λάβουν δάνεια, κυρίως σε Ευρωπαϊκά Κρατικά ομόλογα. Εφόσον οι Τράπεζες εξαντλήσουν τα αποθέματα σε στοιχεία ενεργητικού που μπορούν να προσφέρουν ως εγγυήσεις, διατρέχουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/673393/ArticleMarketComment.aspx

No comments: