30.12.11

διάφορες σκέψεις

της Ζάχαρης το ποστ


Απο καιρό η Deutsche Bank περιμένει.

Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι το φάρμακο για όλα..Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία η Ιταλία έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,27% το οποίο στο τέλος του 2011 αναμένεται να ανέλθει στο 1%. Εξάλλου ιδίως σε εμάς θα  πρόκειται για πλασματική κατάσταση που οφείλεται σε έκτατες εισφορές και στην ουσιαστική στάση πληρωμών του δημοσίου.Όμως η Αργεντινή όταν πτώχευσε είχε πρωτογενές πλεόνασμα αν αυτό λέει κάτι...Γράφτηκε λοιπόν  εδώ  και  εδώ.
Άν τελικά έφτασε η στιγμή πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να μην είναι η λύση στο πρόβλημα της οικονομίας μας αλλά σίγουρα είναι σήμα πολιτικών εξελίξεων  και  ερμηνεύει διάφορα γεγονότα .

Κάτι άλλο που γράφτηκε είναι: "Την ίδια ώρα, η σύγκρουση των ιδιωτών πιστωτών με το ΔΝΤ, που επιμένει σε γενναίο «κούρεμα», οδηγεί την εθελοντική διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων του PSI σε μια υποχρεωτική διαδικασία «κουρέματος», που θα προσγειώσει την Ελλάδα στην κατηγορία «default», σηματοδοτώντας το πρώτο πιστωτικό γεγονός στην Ευρωζώνη."εδώ

Προτιμώ την αισιοδοξία του Eichengreen αλλά δεν μπορεί κανείς να μην αναρωτηθεί...

________________________________________

από ένα λινκ της Ζάχαρης βρήκα το παρακάτω άρθρο στο capital

Αγνωστός Επενδυτής: Κι όμως είμαστε σε πρωτογενές πλεόνασμα...



Πηγή:www.capital.gr


Αγαπητέ Κώστα,

Αν και δεν γράφω τόσο συχνά ή ελαφρά (προτιμώ να βλέπω διαχρονικές τάσεις παρά απομονωμένα γεγονότα), δεν μπορώ να αντισταθώ να γράψω για κάτι που έχει επισημανθεί και στο παρελθόν αλλά δεν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής.

Με αφορμή καταιγίδα δημοσιευμάτων χτεσινών σχετικά με τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και ένα σωρό άλλα «μαύρα» σενάρια, ήθελα μέρες που είναι να συνεισφέρω σε κάτι πιο ευχάριστο. Αυτό είναι το ότι όλες οι κριτικές εστιάζουν στην ύπαρξη μαύρης τρύπας στον προϋπολογισμό, όμως όλοι έχουν εστιασθεί στα σωρευτικά ποσά αλλά κανένας στα τρίμηνα ή στους μήνες.

Αν κάποιος προσέξει τα τρίμηνα ή τους μήνες, θα δει ότι η Ελλάδα είναι σε πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το τρίτο τρίμηνο και το ίδιο, εκτός απροόπτου, αναμένεται και για το 4ο τρίμηνο. Δηλαδή, τα τρίμηνα αυτά, αν αφαιρέσουμε τους τόκους είναι κερδοφόρα!

Για του λόγου το αληθές, επισυνάπτω αρχείο που προκύπτει από μια απλή επεξεργασία σε επίπεδο κίνησης τριμήνου, των στοιχείων που έχει δώσει το υπουργείο οικονομικών στο site του (επίδοση τριμήνου ίσον διαφορά σωρευτικών στοιχείων πχ  9μήνου και 6μήνου).

Αυτό ίσως και να δείχνει ότι το καράβι στρίβει (ή άρχισε το μαγείρεμα, που όμως δεν το νομίζω).

Φυσικά υπάρχουν και κονδύλια που τραβάν το ενδιαφέρον, πχ  το δεύτερο τρίμηνο είναι εξαιρετικά άσχημο (είτε λόγω κακής διαχείρησης, ή γιατί καταχωρήθηκαν δαπάνες πχ του τρίτου τριμήνου στο δεύτερο) κάτι ενδιαφέρον ειδικά μετά την αλλλαγή του υπουργού οικονομικών.
ΥΓ. Αν όντως συμβαίνει αυτό, πέρα από το θετικό της είδησης (που δεν φαίνεται να έχει συζητήσει ή πάρει χαμπάρι κανένας σχεδόν),  θα μπορούσε ίσως να εξηγήσει και πολλά ανεξήγητα από τις συμπεριφορές των πολιτικών μας. Μερικά σενάρια θα μπορούσαν να είναι:

Ο ΓΑΠ έκανε τον εκβιασμό με το δημοψήφισμα προφανώς για να πάρει καλύτερη συμφωνία σωτηρίας.  Η χρονική στιγμή ίσως έμοιάζε τέλεια καθώς είναι ακριβώς μόλις βγαίνει η χώρα σε πρωτογενές πλεόνασμα και του δίνει αυξημένη δύναμη για πλήρη στάση πληρωμών με μικρές επιπτώσεις. Από την άλλη δεν εξηγεί γιατί έκατσε και έφαγε την σφαλιάρα. Είτε ήταν υπερτιμημένος είτε την αποδέχτηκε γιατί τον κρατούσαν (ή την χώρα) με κάτι άλλο.

Ο Σαμαράς (και οι δελφίνοι του ΓΑΠ) βιάζεται να αναλάβει για να πιστωθεί την βελτίωση η οποία ίσως έρχεται λόγο των μέτρων που λήφθηκαν και τα οποία τώρα ωριμάζουν άρα η επίδραση έρχεται με χρονική υστέρηση. Για τον ίδιο λόγο ίσως έχει γαντζωθεί και ο ΓΑΠ (αν και εδώ παίζει δυνατά και το σενάριο της Σοσ. Διεθνούς που έχει σε λίγους μήνες ψηφοφορία για νέο πρόεδρο και για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα πρέπει να είναι πρόεδρος σοσ. Κόματος).

Για τον ίδιο λόγο το timing είναι το τέλειο αλλά και της τελευταίας στιγμής για το PSI, αφού είναι στο peak του πανικού, αλλά μόλις γίνει πιο γνωστή η επίδοση, οι τράπεζες θα έχουν μειωμένο κίνητρο για αποδοχή haircut.

 
________________________________________
δεν έχω κάποιο λόγο να τσεκάρω τα νούμερα του προϋπολογισμού της εικόνας, φαντάζομαι είναι σωστά
καθώς όμως τα δημόσια οικονομικά δεν απεικονίζονται με το τρόπο που απεικονίζονται οι λογιστικές καταστάσεις των εταιρειών, απουσιάζει μια στήλη που θα έπρεπε να ονομάζεται "εκκρεμείς υποχρεώσεις" και βέβαια πόσες από αυτές είναι ληξιπρόσθεσμες

κοιτώντας όμως λίγο πιο προσεκτικά, είδα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του γ' και των μηνών 10-11 (643 + 153), που περιγράφει ο άγνωστος επενδυτής, προκύπτει από ένα μόνο νούμερο: 785, που αντιστοιχεί σε πώληση: "ειδικά έσοδα από πώληση αδειών"...

ωραία η λογική: για το πρωτογενές αποτέλεσμα, να μην βάζουμε μέσα μόνο πρωτογενή έσοδα μείον πρωτογενή έξοδα, να προσθέτουμε και ...πρωτογενείς πωλήσεις δημόσιας περιουσίας

υ.γ. και επειδή με τσάντισε η παραπάνω κωλολογιστική: οι πωλήσεις δημόσιας περιουσίας, από το Μητσοτάκη μέχρι το Σημίτη πήγαιναν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, ας συνεχιστεί η πολιτική Καραμανλή (όχι ότι ήξερε ο αμίλητος): να μην πληρώνουμε δημόσιο χρέος με τις πωλήσεις δημόσιας περιουσίας, ας τα τρώμε καραμέλες
οι Γερμανοί το είδαν;

UPDATE 12-ΙΑΝ-2012
κοίταζα λίγο τα νούμερα του προσωρινού δελτίου του προϋπολογισμού και είδα ότι ο Άγνωστος Επενδυτής, πιο πάνω η εικόνα, έχει βάλει στο εξελ "πρωτογενείς δαπάνες Δεκ. 2010: 57.992"
το ΝΟΥΜΕΡΟ είναι για τις πρωτογενείς δαπάνες 2009 και όχι του 2010 που έβαλε...



Πηγή:www.capital.gr

No comments: