22.12.11

ΔΟΨ: Αμετανόητοι

Προφανώς η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η συγχώνευση των αντίστοιχων ταμείων δεν είναι ευχάριστα θέματα. Και η ρύθμισή τους προκαλεί θυμηδία και συνεπάγεται πολιτικό κόστος.

Ωστόσο φθάσαμε εδώ που φθάσαμε επειδή οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας έδρασαν με γνώμονα ακριβώς το πολιτικό κόστος και επειδή απέφυγαν να προνοήσουν για το μέλλον. Και το μέλλον δυστυχώς θα είναι χειρότερο αν δεν υπάρξουν, ούτε και τώρα, εκείνες οι αποφάσεις που θα καταστήσουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κατά το δυνατόν βιώσιμο.

Και δεν μιλάμε για το μακρινό μέλλον. Με το νέο χρόνο το ταμειακό πρόβλημα του κράτους, των ταμείων και της οικονομίας ολόκληρης θα είναι οξύτερο και το κόστος από μια πιθανή καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων πολλαπλάσιο του σημερινού. Οσο για τα υποτιθέμενα κέρδη, που η αναβολή της συζήτησης του θέματος δίνει, προσωρινά είναι και χωρίς αντίκρυσμα.

Οσοι σήμερα αποφεύγουν να αποφασίσουν, θα το πληρώσουν διπλά και τριπλά όταν έρθει η ώρα. Ας μην ξεχνούν την τύχη των προηγούμενων που έτσι ακριβώς έδρασαν και πλέον κανείς δεν θέλει ούτε να τους θυμάται.


http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=435981&h1=true

No comments: