21.12.11

Υπό την έγκριση της Κομισιόν οι ΕΟΖ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα της δημιουργίας Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στη χώρα μας.

Σύμφωνα με απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Θ. Μωραΐτης, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Καβάλας, κ. Δημ. Παπουτσή, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι το θέμα των ΕΟΖ βρίσκεται σε «ένα πρώιμο στάδιο διαβούλευσης» με τους κοινοτικούς μηχανισμούς, ενώ επισημαίνει ότι όλα τελούν υπό την αίρεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η οποία είναι ουσιαστικά η αρμόδια για τη χορήγηση άδειας θέσπισης ΕΟΖ στην Ελλάδα» και «θα θέσει και τους ειδικότερους όρους για την αδειοδότηση σε γεωγραφικά προσδιορισμένη περιοχή».

«Αυτό το θέμα... θα προχωρήσει από τη θεσμική οδό μετά από υποχρεωτική συνεννόηση των εθνικών και κοινοτικών Αρχών, η οποία όμως ακόμα δεν έχει αρχίσει. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε ακόμα σε ένα πρώιμο στάδιο διαβούλευσης, στο οποίο τα συγκεκριμένα θέματα δεν έχουν καν τεθεί» ανέφερε ο υφυπουργός, χαρακτηρίζοντας την έναρξη αυτής της πρωτοβουλίας ως «μια επιτυχία για τη χώρα».

Ο κ. Μωραΐτης τόνισε ότι το θέμα είναι ευαίσθητο, χρειάζεται προσοχή και σοβαρότητα και υποστηρίζεται τόσο από «τα ανώτερα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», μεταξύ άλλων από τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, όσο και από αξιωματούχους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όπως ο γερμανός υπουργός Ανάπτυξης, Φίλιπ Ρέσλερ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι η καθ' ημάς ΕΟΖ θα είναι «μια νησίδα καλύτερου κράτους σε μια γεωγραφικά οριοθετημένη περιοχή της επικράτειας», όπου «θα ισχύσει ειδικό προνομιακό καθεστώς αδειοδότησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς «θα εισάγονται χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και γενικότερα θα απλοποιείται η διοικητική σύμπραξη στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας».

Ενδεχομένως, ανέφερε ο υφυπουργός, «μπορεί στην ΕΟΖ να ισχύσει ακόμη και ειδικό δικαιοδοτικό καθεστώς, δηλαδή νέοι δικονομικοί κανόνες, που θα επιτρέπουν την ταχύτερη επίλυση διαφορών για την πραγματοποίηση επενδυτικών σχεδίων και πλάνων».
Αυτό που κατηγορηματικά, πάντως, απέκλεισε ο κ. Μωραΐτης είναι η εξαίρεση από το ειδικό καθεστώς της ΕΟΖ των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τα οποία θα διέπονται από το κανονικό, εθνικό νομικό πλαίσιο.

Επίσης, ο υφυπουργός ανέφερε ότι οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής μίας γεωγραφικής περιοχής στο ειδικό καθεστώς της Ζώνης είναι η έκθεση σε πιεστικό ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Τουρκία.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι περιφέρειες της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, αλλά ακόμη και του Αιγαίου, πρακτικά, δηλαδή, η μισή χώρα. Αλλα κριτήρια αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη, «η αποβιομηχανοποίηση και η ανεργία, η προοπτική οικονομικής ανάπτυξης και η επιχειρηματική ιστορία μίας περιοχής».

Βέβαια, όπως ομολόγησε, όλα αυτά είναι θεωρητικά, καθώς, «από την έρευνα της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία και ασχολείται με το σχεδιασμό της ειδικής οικονομικής ζώνης, δεν υπάρχει ούτε γεωγραφική οριοθέτηση μέχρι στιγμής ούτε και το ακριβές περιεχόμενο των προνομίων που θα ισχύουν εντός της ΕΟΖ».
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=435791&h1=true

No comments: