21.12.11

Pimco: «Βλέπει» ευρωζώνη των εννέα χωρών

Πιθανότητα μία στις τρεις για διάλυση της ευρωζώνης, η οποία θα πυροδοτήσει οικονομική κρίση παρόμοια με αυτήν που έπληξε την παγκόσμια οικονομία το 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, δίνει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου fund ομολόγων παγκοσμίως, της Pacific Investment Management Co. (Pimco), κ. Mohamed El-Erian.
Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Bloomberg, αυτό το σενάριο θα ήταν ισοδύναμο ενός απότομου φρεναρίσματος στο οποίο οι χρηματοοικονομικές αγορές θα σταματούσαν, θα πάγωναν εντελώς, και θα ήταν ένα πραγματικά καταστροφικό γεγονός το οποίο θα προκαλούσε τεράστια αταξία σε αγορές και οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία έζησε την χειρότερή της ύφεση μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το 2008, με την κατάρρευση της Lehman, με τα παγκόσμια χρηματιστήρια να οδηγούνται σε ελεύθερη πτώση, ενώ το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, των ΗΠΑ, συρρικνώθηκε κατά 5,1%.

Ο κ. El-Erian υπογραμμίζει πως η κρίση στην Ευρώπη δεν αφορά πλέον μόνο το τι θα γίνει σε χώρες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα, αλλά είναι πια μια κρίση του συνόλου της ευρωζώνης. Όπως μάλιστα τονίζει, το πιο πιθανό σενάριο , στο οποίο δίνει 50% πιθανότητα, είναι ότι οι χαράσσοντες πολιτική στην Ευρώπη, θα «συμμαζευτούν» και θα διαχειριστούν τη μετάβαση σε μια μικρότερη νομισματική ένωση. Το λιγότερο πιθανό σενάριο είναι η ευρωζώνη να παραμείνει ανέπαφη και ενωμένη, κάτι στο οποίο δίνεται 15% πιθανότητα.

Σύμφωνα με τον κ. El-Erian, οι χαράσσοντες πολιτική στην ΕΕ συνεχίζουν να βρίσκονται πίσω από τις εξελίξεις στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την αναταραχή στις αγορές. Όπως επισημαίνει, η μετάδοση της κρίσης κατάφερε να περάσει από το εξωτερικό του πυρήνα του ευρώ και να απειλήσει το εσωτερικό του. To premium που πρέπει να πληρώσει η Γαλλία σε σχέση με τη Γερμανία, για να δανειστεί για 10 χρόνια, άγγιξε επίπεδα τα οποία κάποτε θεωρούνταν αδιανόητα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της Pimco, τώρα οι αξιολογήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονται υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση από τους διεθνείς οίκους, με τον κίνδυνο η Γαλλία να χάσει το τριπλό Α της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, υπάρχουν εννέα χώρες του ευρώ οι οποίες αναμένεται να παραμείνουν εντός του μπλοκ, σε περίπτωση που οι πολιτικοί αποφασίσουν να περιορίσουν το μέγεθος της ευρωζώνης Αυτές είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Ισπανία. Και το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν θα συμπεριλαμβάνονται η Ιταλία και η Ισπανία τελικά, όπως τονίζει.

Η Pimco εκτιμά πως η οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί κατά 1% με 2% το νέο έτος, με περισσότερες πτωτικές παρά ανοδικές πιθανότητες, ενώ για τις ΗΠΑ παραμένει επιφυλακτική καθώς υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για το εάν η πρόσφατη επιτάχυνση της αμερικάνικης ανάπτυξης θα αποδειχθεί διατηρήσιμη.
Όπως εκτιμά, το 2012 η αμερικάνικη οικονομία θα σημειώσει ελάχιστη ανάπτυξη, αν όχι μηδενική, αφού τα πρόσφατα θετικά στοιχεία οφείλονται ξεκάθαρα στην πτώση των αποταμιεύσεων, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να διαρκέσει.



http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1632462&nt=103

No comments: