21.12.11

Κρίση και PSI καθυστερούν τις αποκρατικοποιήσεις

Επιπτώσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων έχουν οι αρνητικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, αλλά και η αβεβαιότητα ως προς την τελική συμφωνία για το «κούρεμα» του χρέους. Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων εκτιμά ότι, έως ότου ολοκληρωθεί το PSI, δύσκολα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. Ακόμη και για τα κρατικά λαχεία, όπου υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον, οι υποψήφιοι επενδυτές ζήτησαν να καθυστερήσει η διαδικασία, μέχρις ότου υπάρξει μια σαφής εικόνα για το «κούρεμα» του χρέους. Σημειώνεται ότι στο αναθεωρημένο Μνημόνιο έχει τεθεί ως στόχος η είσπραξη 3,3 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_21/12/2011_466814

Αβεβαιότητα για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων το 2012

Ενα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δέσμιο των οικονομικών εξελίξεων στην Ευρώπη και του PSI στην Ελλάδα, περιέγραψε η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τόσο στην τρόικα όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου Κώστας Μητρόπουλος, στις επαφές του τόσο με τον κ. Μπομπ Τράα (εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα) την περασμένη Παρασκευή όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο προχθές Δευτέρα, φέρεται να διεμήνυσε ότι τα νέα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα παραμείνουν μηδενικά όσο διατηρείται η ρευστότητα στην Ευρώπη ενώ παράλληλα εκκρεμεί η απόφαση για το PSI που θα οδηγήσει σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Το αναθεωρημένο Μνημόνιο, έτσι όπως συμφωνήθηκε μετά και τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, προβλέπει έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 9,3 δισ. ευρώ για ολόκληρο το 2012, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. ευρώ θα έλθουν στο α΄ τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, όπως ανέφεραν παράγοντες της αγοράς, έχοντας σε εκκρεμότητα το PSI και ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, οι όποιοι πιθανοί αγοραστές θα απόσχουν συστηματικά από τις επικείμενες πωλήσεις. Και αυτό ώς έναν βαθμό θα φανεί και στην υπόθεση των Κρατικών Λαχείων, όπου το ταμείο αναμένεται να κρατήσει... καθυστερήσεις στη δημοσιοποίηση της εκδήλωσης δεσμευτικού ενδιαφέροντος. Οι τρεις ενδιαφερόμενοι φέρεται να πιέζουν το ΤΑΙΠΕΔ να κωλυσιεργήσει τη διαδικασία προκειμένου, όταν υποβάλουν τη δεσμευτική τους προσφορά, να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες αβεβαιότητες μπροστά τους.
Το μόνο ενθαρρυντικό για την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ ήταν ότι χθες ο ΟΠΑΠ κατέβαλε τα 375 εκατ. ευρώ για τη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε με το ταμείο σε ό,τι αφορά τη 10ετή επέκταση του μονοπωλίου του. Ετσι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις του 2011 ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ, αν σε αυτά συνυπολογιστούν τα 320 εκατ. ευρώ που κατέβαλαν οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την ανανέωση/απόκτηση ραδιοσυχνοτήτων, τα 390 εκατ. ευρώ της Deutsche Telekom για την απόκτηση ενός επιπλέον 10% του ΟΤΕ και τα 474 εκατ. ευρώ του ΟΠΑΠ που αφορούν την άδεια εκμετάλλευσης των 35.000 παιγνιομηχανών (VLTs).
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το ταμείο τώρα φέρεται να προετοιμάζεται για έναν νέο γύρο αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν μόνον εφόσον υπάρχει απόφαση για το PSI. Στέλεχος του ταμείου ανέφερε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάζεται έτσι ώστε όταν υπάρξει απόφαση για το PSI, να βγουν όσο το δυνατόν περισσότερες αποκρατικοποιήσεις». Ο ίδιος σημείωσε ότι χωρίς μια τέτοια απόφαση και με ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, η αγορά θα είναι κλειστή στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του δημόσιου τομέα.
Κάτι παρόμοιο υποστηρίζει και το ΔΝΤ στην τελευταία (5η) επικαιροποιημένη έκθεση για το ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΔΝΤ, οι αβεβαιότητες στον τραπεζικό τομέα και άλλες τεχνικές δυσκολίες, που έχουν να κάνουν με τη φύση των περιουσιακών στοιχείων προς πώληση, έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ηδη ο στόχος των 50 δισ. ευρώ πλέον μετατίθεται για το 2017, παρόλο που ο στόχος των 35 δισ. ευρώ παραμένει για το 2014.
Το πιο σημαντικό στην έκθεση είναι ότι οι αναλυτές του ΔΝΤ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. «Κοιτάζοντας εμπρός», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ στις 30/11/2011, «η διάλυση της αβεβαιότητας που περιβάλλει το ελληνικό πρόγραμμα -με πιο σημαντική αυτή της χρηματοδότησης- μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ζήτησης. Ωστόσο αν οι δυσκολίες συνεχιστούν, το πρόγραμμα και οι στόχοι του θα πρέπει ν’ αναθεωρηθούν, έτσι ώστε να ευθυγραμμιστούν με πιο συντηρητικές προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δημοσίως δεν αναφέρεται σε στόχους εσόδων. Ωστόσο οι εκτιμήσεις που έδωσε, τόσο στην τρόικα όσο και στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, κάνει λόγο για 4 έως 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2012. Και αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση ότι μέσα στο α΄ τρίμηνο του έτους θα έχει επιλυθεί το θέμα του PSI.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100012_21/12/2011_466810

No comments: