23.12.11

Με ώρα Ευρώπης δουλεύουν οι χρηματιστές της Wall Street

Η κρίση χρέους στην Γηραιά Ηπειρο μονοπωλεί το ενδιαφέρον των αγορών

The New York Times

Καθώς η ευρωπαϊκή κρίση χρέους συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των αγορών, οι Αμερικανοί χρηματιστές, που κάποτε ξύπναγαν με την αυγή, πλέον αναγκάζονται να ξεκινούν την ημέρα τους κατά τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για την έναρξη των συνεδριάσεων σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη. Οι μέρες που οι χρηματιστές ξεκινούσαν τις δουλειές τους λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Wall Street στις 9.30 το πρωί ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Πλέον, το ανεπίσημο ξυπνητήρι της Wall Street είναι στις 2.30 το βράδυ.
«Εχουμε μία νέα ιδεολογία, carpe noctem, δηλαδή άδραξε τη νύχτα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ντάγκλας Κας, ένας διαχειριστής hedge fund που θέτει καθημερινά το ξυπνητήρι του στη συγκεκριμένη ώρα προκειμένου να ελέγχει τις ειδήσεις από την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, οι δημόσιοι στοχασμοί της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και των άλλων Ευρωπαίων ηγετών, διατήρησαν τις αγορές σε κατάσταση πανικού. «Είσαι σχεδόν αναγκασμένος να ξυπνήσεις και να παρακολουθήσεις τις εξελίξεις», συμπλήρωσε.
Οι ειδησεογραφικοί όμιλοι και οι χρηματιστηριακές εταιρείες παρατηρούν μία αύξηση της πρωινής τους δραστηριότητας. Το πρακτορείο Bloomberg κάνει λόγο για μία τουλάχιστον 30% αύξηση της χρήσης των εφαρμογών του για φορητές συσκευές σε σχέση με πέρσι. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες να συνδέονται από απόσταση στην πλατφόρμα συναλλαγών στο γραφείο τους. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται σε διαστήματα πολύ πιο πριν από την έναρξη της Wall Street, τόσο μεταξύ 5 και 7 το πρωί, όταν οι χρηματιστές ξυπνούν και ξεκινάνε για την εργασία τους, όσο και μεταξύ 12 με 3 το βράδυ, όταν ολοκληρώνονται οι συναλλαγές στην Ασία και ξεκινούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Εκτός αυτού, υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι το επίπεδο συναλλαγών λίγο πριν από την αυγή έχει αυξηθεί. Η εταιρεία συναλλαγών TD Ameritrade, η οποία εξυπηρετεί μεμονωμένους επενδυτές, σημειώνει ότι ο όγκος συναλλαγών των προθεσμιακών συμβολαίων για τον δείκτη S&P, που αποτελούν ουσιαστικά ένα στοίχημα για την κατεύθυνση της αγοράς της επερχόμενης συνεδρίασης, υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ 3 και 6 το πρωί κατά τη διάρκεια του 2010. Η Wall Street έχει αποτελέσει για πάρα πολλά χρόνια τον τόπο συγκέντρωσης των «πρωινών πουλιών», όπως ονομάζονται όσοι ξυπνούν νωρίς, ενώ εκεί έχει έρθει και παρέλθει μεγάλος αριθμός τάσεων της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας. Στα τέλη της δεκαετίας του '70 και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, η εμμονή των χρηματιστών ήταν η κατάσταση της προσφοράς χρήματος. Στα τέλη της δεκαετίας του '90, το ενδιαφέρον των χρηματιστών είχε μετατοπιστεί στην ταχύτατη άνοδο των επισκέψεων σε ιστοσελίδες των κορυφαίων τεχνολογικών (dot-com) εταιρειών. Πέρσι, οι χρηματιστές συμπεριφέρονταν σαν ειδικοί μηχανικοί γεώτρησης πετρελαίου καθώς παρακολουθούσαν τις εξελίξεις του ατυχήματος στις εγκαταστάσεις της BP και την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.
Ανεξαρτήτως του αν θα καταφέρει ή όχι το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο, που υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, να επιφέρει δημοσιονομική πειθαρχία αλλά και σταθερότητα στην αγορά, αρκετοί εκτιμούν ότι η τρέχουσα αλλαγή των ωραρίων σηματοδοτεί μία μόνιμη αλλαγή σε μία βιομηχανία που επινόησε τον όρο «ώρες τραπεζιτών».
«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει πλέον και πιστεύουν ότι μπορεί να γίνουν παγκόσμιοι χρηματιστές» υπογραμμίζει ο επικεφαλής αναλυτής παραγώγων της TD Ameritrade, Τζέι Κίναχαν. «Δεν χρειάζεται πλέον να βασίζονται στις ώρες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης».
Καθοριστικό ρόλο στο νέο ωράριο των χρηματιστών παίζει μεταξύ άλλων η σύγκλιση της κινητής τεχνολογίας με τις χρηματοπιστωτικές πληροφορίες, η οποία επιτρέπει στους επενδυτές να συναλλάσσονται βάσει των ειδήσεων, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Οι αγορές, εν τω μεταξύ, έχουν καταστεί τόσο αλληλένδετες που οποιαδήποτε εξέλιξη στην αγορά κρατικών ομολόγων είναι σε θέση να επηρεάσει άμεσα τις μετοχές, καθιστώντας απαραίτητη την παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ευρώπη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_23/12/2011_467130

_________________________________________________

δεκαετίες, και όχι μόνο Ευρώπη, και όχι μόνο χρηματιστές

No comments: