28.1.12

Απαιτούνται επιπλέον 15 δισ. ευρώ για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο

Περίπου μισό δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 520 εκατομμύρια ευρώ) θα στοιχίσει πιθανότατα στο Βέλγιο το κυοφορούμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αναφέρει ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στo σημερινό φύλλο της ολλανδόφωνης εφημερίδας «De Morgen». Όπως σημειώνεται, ειδικότερα, η επιπρόσθετη αυτή επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί στα 3 δισ. ευρώ που δάνεισε το Βέλγιο στην Ελλάδα βάσει του πρώτου προγράμματος διάσωσης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς οικονομολόγων που επικαλείται η εφημερίδα, για τη διάσωση της Ελλάδας χρειάζονται 15 δισ. ευρώ επιπλέον, τα οποία θα προέρχονται από τις τράπεζες, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ή τις χώρες της ευρωζώνης. Για την ώρα, κανένας από τους τρεις δεν δείχνει διατεθειμένος να αναλάβει το επιπρόσθετο κόστος και αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στην ελληνική κρίση, αναφέρει η εφημερίδα. Όπως ωστόσο σημειώνεται, αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις έχουν τελματώσει, καθώς, με βάση τις τελευταίες προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, υπολείπεται ένα ποσό 15 δισ. ευρώ προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Τόσο το ΔΝΤ όσο και οι τράπεζες καλούν την ΕΚΤ να συμμετάσχει στο επιχειρούμενο «κούρεμα» ούτως ώστε να καλυφθεί το ποσό αυτό που υπολείπεται, κάτι που όμως βρίσκει ριζικά αντίθετη τόσο τη Φρανκφούρτη όσο και το Βερολίνο, με το σκεπτικό ότι θα δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τις χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα. Κατά την εφημερίδα, σε μια τέτοια περίπτωση, οι χώρες της ευρωζώνης θα κληθούν εκ νέου να πληρώσουν το λογαριασμό: Εάν δηλαδή η ΕΚΤ δεχτεί την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί στο χαρτοφυλάκιό της, η βελγική κεντρική τράπεζα θα εγγράψει ζημιές αντίστοιχες με το ποσοστό συμμετοχής της στην ΕΚΤ, ενώ παράλληλα θα κληθεί να συνεισφέρει οικονομικά στην ανακεφαλαίωσή της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η παρτίδα αυτή πόκερ για γερά νεύρα που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Δευτέρα.

http://www.express.gr/news/finance/557888oz_20120127557888.php3

No comments: