31.1.12

Το μεγάλο κόλπο της ΕΚΤ μπορεί να δώσει πάνω από 1,5 τρις ευρώ στις τράπεζες

"Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν "τοξικά" περιουσιακά στοιχεία μερικών τρις ευρώ και το πρόσφατο πακέτο δανείων ύψους 489 δις ευρώ απ' την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις βοηθά να τα ξεφορτωθούν καταθέτοντας τα ως εγγυήσεις για την παροχή φρέσκου χρήματος μέσω του οποίου κερδοσκοπούν στα ευρωπαϊκά ομόλογα" είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑNT1 ο Πάνος Παναγιώτου.
"Η ΕΚΤ μείωσε σε τόσο μεγάλο βαθμό τα στάνταρντ της που το μόνο που δεν αποδέχεται ως εγγυήσεις για την παροχή δανείων είναι τα .. έπιπλα, τα παράθυρα και τις πόρτες των τραπεζών" είπε ο χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής σημειώνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει και συνέχεια με τις τράπεζες να επιστρέφουν για ακόμη περισσότερα χρήματα στις 29 Φεβρουαρίου, φτάνοντας το τελικό ποσό των δανείων πιθανώς και πάνω από 1,5 τρις ευρώ.
"Με τα χρήματα αυτά οι τράπεζες αγοράζουν βραχυπρόθεσμα ομόλογα κερδοσκοπώντας σε βάρος των Ευρωπαϊων πολιτών οι οποίοι, ιδιαίτερα στην Ιταλία και την Ισπανία, θα κληθούν να πληρώσουν τα τεράστια κέρδη των τραπεζών με αντάλλαγμα τη μείωση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων τους που είχαν απογειωθεί στα ύψη" συμπλήρωσε ο αναλυτής.

http://www.xrimanews.gr/oikonomia/25508-to-megalo-kolpo-ths-ekt-mporei-na-dwsei-panw-apo-15-tris-eyrw-stis-trapezes

No comments: