31.1.12

Νέα μέτρα έως 4,4 δισ. ευρώ έως το τέλος της εβδομάδας


Νέα μέτρα αξίας έως 4,4 δισ. ευρώ που θα καλύψουν την «τρύπα» του 2011 και του 2012 καλείται να συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα έως το τέλος της εβδομάδας.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να παρουσιαστούν στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή των 30 δισ. ευρώ από την ΕΕ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη τόσο για την τελική αξία των μέτρων (εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 2% του ΑΕΠ, άρα τα 4,4 δισ. ευρώ) όσο και για το περιεχόμενό τους στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Εξάλλου, με βάση τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έως τη Δευτέρα θα πρέπει να κλείσουν τα παραπάνω μέτρα στο πλαίσιο του «μικρού» μνημονίου, το οποίο θα περιέχει τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα (conditionality) για το PSI. Θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση για το νέο μνημόνιο το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως το 2014.

Αμφότερα τα κείμενα καθώς και η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΚΤ στην ανταλλαγή των ομολόγων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το σενάριο αυτό έχει καταγραφεί σε επίπεδο Eurogroup στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 αλλά θα πρέπει η ίδια η ΕΚΤ να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι οι επόμενες μέρες είναι ουσιαστικά οι πλέον κρίσιμες για τη διαπραγμάτευση του νέου πακέτου καθώς θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι βασικές δεσμεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «κάποιος σε μια οργανωμένη κοινωνία πρέπει να κάνει τη δυσκολότερη δουλειά και τώρα πρέπει όλοι, κόμματα και πρόσωπα, να κάνουμε τη δουλειά μαζί».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευσης είπε ότι υπάρχουν διάφορες σχολές σκέψης και στόχος είναι να απαντηθεί το ερώτημα τι θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από την ύφεση και από το τέλμα.

Αναφορικά με τον 13ο και τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα είπε ότι δεν έχει κλείσει το θέμα και συνεχίζονται οι συζητήσεις με τον αρμόδιο υπουργό, ενώ συμπλήρωσε ότι επειδή πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή με την οποία θα τίθεται ανώτατο πλαφόν στα 2,88 δισ. ευρώ ως φαρμακευτική δαπάνη για το σύνολο του 2012. Το ποσό αυτό θα αφορά όχι μόνο τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ αλλά και των υπολοίπων ταμείων, θα αναλογούν 140 εκατ. ευρώ ανά μήνα και κάθε τρίμηνο θα γίνεται απολογισμός και σε περίπτωση που υπάρχει υπέρβαση δαπανών (ανά φαρμακείο, φαρμακαποθήκη κτλ.) θα επιστρέφεται το υπερβάλλον ποσό.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1396500

No comments: