28.1.12

Υποβάθμιση 5 κρατών της ευρωζώνης από τον Fitch

Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Κύπρος και Σλοβενία, οι χώρες των οποίων το αξιόχρεο υποβαθμίστηκε.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch μείωσε σήμερα τη βαθμολογία του για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο πέντε κρατών της ευρωζώνης, ανάμεσά τους την Ιταλία και την Ισπανία.
Ετσι, το μακοπρόθεσμο αξιόχρεο της ιταλικής οικονομίας υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες, στο 'Α-'. Επίσης κατά δύο βαθμίδες υποβαθμίστηκε η βαθμολόγηση για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της ισπανικής οικονομίας, σε 'ΑΑ-' πλέον.
Κατά μία βαθμίδα υποβαθμίστηκε η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου, σε 'ΑΑ' πλέον. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Σλοβενίας υποβαθμίστηκε δύο μονάδες, σε 'Α' πλέον.
Μία βαθμίδα υποβαθμίστηκε η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, σε 'ΒΒΒ-' πλέον. Διατηρείται αντιθέτως η ιδία η αξιολόγηση του Fitch για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της ιρλανδικής οικονομίας--'ΒΒΒ+'.
Ομως ο οίκος διαμορφώνει σε 'αρνητική' την προοπτική της οικονομίας όλων αυτών των κρατών, κάτι που προαναγγέλλει περαιτέρω υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεού τους.
Επισημαίνει ο Fitch ότι «επιδεινώθηκε η οικονομική προοπτική», την ώρα που μεγάλος αριθμός οικονομολόγων διαβλέπει για φέτος φάση ύφεσης για την οικονομία της ευρωζώνης συνολικώς, στην καλύτερη περίπτωση, μια στασιμότητα σε σχέση με όλο το '11.
Μόνον με γενικευμένη οικονομική ανάπτυξη θα ανατραπεί αυτή η πρόβλεψη, σημειώνουν οι οικονομολόγοι. Ομως γιαυτό χρειάζονται πολλές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στο δημοσιονομικό πεδίο, εκτιμά ο ίδιος οίκος, και προσθέτει ότι, «δεν μπορεί απολύτως να αποκλειστεί για φέτος η διάλυση της ευρωζώνης».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/01/2012_424770

No comments: