31.1.12

Ευρωπαϊκό σχέδιο 82 δισ. για τόνωση της ανάπτυξης

ΠΟΛΛΑ λόγια, όπως συνήθως, κατά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής των 27, αναμένοντας να γίνουν πράξεις στη σύνοδο του Μαρτίου. Αλλωστε, το θέμα της Ελλάδας που… εμπλουτίστηκε από τη Γερμανία με την αδέξια πρόταση περί επιτροπείας, συζητήθηκε μεν στο περιθώριο αλλά επισκίασε γενικά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ήταν αφιερωμένο στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η δήλωση, λοιπόν, του προέδρου Χέρμαν Βαν Ρομπάι κατά την έναρξη των εργασιών ότι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να είναι ένα συμβούλιο που δείχνει τον δρόμο της ελπίδας, φάνηκε υπεραισιόδοξη στους περισσότερους ηγέτες των 27, το αεροπλάνο των οποίων προσγειώθηκε σε στρατιωτικό αεροδρόμιο των χιονισμένων Βρυξελλών και η μεταφορά τους έγινε με ελικόπτερο λόγω της γενικής απεργίας των εργαζομένων για τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η βελγική κυβέρνηση, τα οποία βέβαια είναι -προς το παρόν- “χάδια” σε σχέση με τα ελληνικά.

Και όμως, στο τραπέζι των ηγετών βρέθηκε μια ενδιαφέρουσα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, η οποία προβλέπει τη συγχρηματοδότηση έργων από διαθέσιμους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ύψους 82 δισ. ευρώ. “Λεφτά έχουμε”, λοιπόν, σύμφωνα με την Επιτροπή και δεν μένει παρά να δραστηριοποιηθούν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών.

«Προτείνουμε την ανακατανομή των διαρθρωτικών ταμείων που δεν χρησιμοποιούνται”, δήλωσε ο πρόεδρος Ζοζέ Μπαρόζο, για τον οποίο “είναι απαράδεκτο ότι ένας στους τέσσερις νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών είναι άνεργος”. Επίσης, για τον πρόεδρο της Κομισιόν “πρέπει να βοηθήσουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα ρευστότητας να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση”. Λόγια; Ισως. Τα κονδύλια, όμως, υπάρχουν, είναι διαθέσιμα και δεν μένει παρά η υποβολή προγραμμάτων από τα κράτη-μέλη για την αξιοποίησή τους.

Με βάση στοιχεία της επιτροπής, η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί ενός ποσού της τάξης των 4,3 δισ. ευρώ, η Γαλλία 4,2 δισ., η Ισπανία 10,4 δισ., η Ιταλία 8 δισ., το Ηνωμένο Βασίλειο 1,4 δισ. και η Γερμανία 5,8 δισ. ευρώ. Τα προγράμματα μπορούν να υποβληθούν στις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος του 2013 και τα τιμολόγια για την πληρωμή πριν από το τέλος του 2015.

Από τα 82 δισ. ευρώ που παραμένουν αχρησιμοποίητα και διατίθενται στα κράτη-μέλη, τα 22 δισ. ευρώ προέρχονται από το Κοινωνικό Ταμείο και τα υπόλοιπα 60 δισ. ευρώ από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής. Η συζήτηση των ηγετών για την τόνωση της ανάπτυξης, απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας στην Ε.Ε. θα συνεχιστεί στη σύνοδο του Μαρτίου (1-2). Πάντως, δεν αποκλείεται να προηγηθεί μέσα στον Φεβρουάριο μία ακόμη σύνοδος κορυφής ειδικά αφιερωμένη στην Ελλάδα.

http://www.express.gr/news/finance/558926oz_20120131558926.php3

No comments: