30.1.12

Σόιμπλε: Πιθανόν να χρειαστεί «υποστηρικτικά μέτρα» η Ελλάδα

Λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλεί εκ νέου την Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, εκτιμώντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να χρειαστεί «υποστηρικτικά μέτρα», αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο του «Επιτρόπου για την Ελλάδα».

Σόιμπλε: Πιθανόν να χρειαστεί «υποστηρικτικά μέτρα» η Ελλάδα
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη του στον διαδικτυακό τόπο Wall Street Journal Deutschland, καλεί την Ελλάδα να υλοποιήσει τα προγράμματα των μεταρρυθμίσεων, διαβεβαιώνοντας την ότι οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να της συμπαρασταθούν.
Ομως, διευκρινίζει ο κ. Σόιμπλε, η συμπαράσταση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εφαρμογή των μέτρων. Χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, δεν διακρίνει νόημα στη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει. Αν δεν εφαρμόζει τις απαραίτητες αποφάσεις και περιορίζεται σε εξαγγελίες… τότε το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με κανένα χρηματικό ποσό», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι χωρίς αυστηρή προσαρμογή δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η Ελλάδα ίσως να χρειάζεται υποστηρικτικά μέτρα από άλλες χώρες. «Στον κύκλο των εταίρων θα πρέπει ίσως να σκεφτούμε πώς θα συμπαρασταθούμε πιο αποτελεσματικά στους Έλληνες», τόνισε.
Στο ερώτημα εάν η επίλυση του ελληνικού προβλήματος απαιτεί μεγαλύτερη συμμετοχή του δημόσιου τομέα, ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται επιφυλακτικός. «Δεν επιτρέπεται να ξεχνούμε ότι ο δημόσιος τομέας –δηλαδή οι φορολογούμενοι - ενισχύουν από το 2010 την Ελλάδα με πολλά δισεκατομμύρια. Και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν και στο μέλλον».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63609256

No comments: