31.1.12

Δέχεται υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο η Ν.Δ.

Τα πολιτικά όρια της επιλογής του κ. Α. Σαμαρά για στήριξη της κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο αναμένεται να δοκιμαστούν τις επόμενες ημέρες, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τους σκληρούς όρους της τρόικας για το νέο πακέτο διάσωσης. Εν τω μεταξύ, η Ν.Δ. μοιάζει να έχει αποδεχθεί το αίτημα των πιστωτών για υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από σειρά στελεχών της που έχουν επιχειρηματολογήσει δημοσίως εναντίον αυτής της επιλογής, ενώ φέρεται ότι δεν θα αντιταχθεί στην ανακεφαλαίωση με προνομιούχες μετοχές, όπως προκρίνει η τρόικα και σε αντίθεση με την μέχρι πρότινος θέση της κυβέρνησης Παπανδρέου. Υπέρ της ανακεφαλαίωσης με προνομιούχες μετοχές, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάρτησή τους από το Δημόσιο επιχειρηματολόγησε χθες δημοσίως ο κ. Θ. Βάρδας, εκ των στενών συνομιλητών του κ. Σαμαρά, προσθέτοντας ότι έτσι θα υπάρξει και δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο.
Σε σχέση με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Κυριακή, απορρίπτοντας, εκ των προτέρων, κάθε σενάριο «επιτροπείας», ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε, ως όφειλε, την εξουσιοδότηση στον κ. Παπαδήμο για την τελική διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και με την τρόικα, ωστόσο αρνήθηκε τη «λευκή επιταγή» για την τελική ρύθμιση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα (13ος και 14ος μισθός, κατώτατα όρια) και, δευτερευόντως, των επικουρικών συντάξεων. Αν απαιτηθεί, αυτά θα κριθούν με την επιστροφή του κ. Παπαδήμου από τις Βρυξέλλες και μαζί θα κριθεί και η περαιτέρω στάση της Ν.Δ. έναντι της κυβέρνησης.
Η ηγεσία της Ν.Δ. αλλά και τα στελέχη του κόμματος στις εκλογικές τους περιφέρειες αντιμετωπίζουν τις σφοδρές αντιδράσεις των πολιτών έναντι του σεναρίου της περικοπής των «επιδομάτων» του ιδιωτικού τομέα, ενώ πλήθος βουλευτών «μεταφέρουν» το σχετικό κλίμα προς της Συγγρού, αφήνοντας ανοιχτό το τι θα πράξουν αν έλθει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Δεν είναι λίγοι, δε, που επικαλούνται την «εθνική αξιοπρέπεια», αλλά και την «εκλογική τύχη» του κόμματος και ζητούν αποχώρηση της Ν.Δ. από τη συγκυβέρνηση. Στον αντίποδα, μερίδα βουλευτών -πολλοί εκ των οποίων πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου- δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τους «αντιμνημονιακούς αντάρτες» του κόμματος. Επιμένουν ότι η στήριξη της κυβέρνησης πρέπει να είναι μέχρι ολοκλήρωσης του έργου της και διαμηνύουν προς την ηγεσία ότι δεν προτίθενται οι ίδιοι να «σηκώσουν» το βάρος όταν άλλοι «θα εμφανίζονται, εκ του ασφαλούς, φιλολαϊκοί».
«Πάγωμα μισθών»Αντί περικοπής, ο κ. Σαμαράς ετάχθη σαφώς, κατά τη σύσκεψη της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου, υπέρ του «παγώματος» αυξήσεων και ωριμάνσεων, εφόσον επ’ αυτού συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι. Απέρριψε δε, ως εξωθεσμική παρέμβαση, πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου για κοινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Αντίθετος υπήρξε και για το ζήτημα των επικουρικών, προτείνοντας εναλλακτικά μεταξύ άλλων τον περαιτέρω περιορισμό των προσλήψεων και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Μένει να αποδειχθεί αν οι κατ’ αρχήν αντιδιαμετρικά αντίθετες θέσεις τρόικας - Ν.Δ. είναι δυνατό να «συγκλίνουν», δεδομένου ότι υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό ένα «κούρεμα» και όχι πλήρης κατάργηση των «δώρων», ενώ για τις επικουρικές παραμένει ως κατώτατο μηνιαίο όριο αυτό των 300 ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_31/01/2012_470798

No comments: