31.1.12

Eurobank: Σε «τεντωμένο» σκοινί μετά την …Alpha


Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση αναμένεται να βρεθεί η EUROBANK μετά τη διαφαινόμενη ακύρωση της συγχώνευσης της με την ALPHA BANK τουλάχιστον με τους όρους που αυτή έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των δύο τραπεζών. Η τράπεζα είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί τελικά να κρατικοποιηθεί αν τελικά δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία καθώς θα πρέπει σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον να ενισχύσει τα κεφάλαια της πράγμα εξαιρετικά δύσκολο στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Η ζημιά που θα έχει η τράπεζα EUROBANK με τον διευρυμένο PSI+ που σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 70% προκύπτει ανάγλυφα από την παράγραφο 8 των σημειώσεων στα αποτελέσματα εννεαμήνου της ενώ ταυτόχρονα ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την πορεία της πώλησης της πολωνικής θυγατρικής της που είχε ανακοινωθεί στις αρχές του 2011. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg η Raiffeisen που φέρεται ως αγοραστής για την θυγατρική της ελληνικής τράπεζας αγόρασε χθες μια ελβετική τράπεζα.

Yπενθυμίζεται πως η τράπεζα έχει αποτύχει στα πρόσφατα stress tests σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times (http://www.ft.com/intl/cms/s/0/a8df5550-21c3-11e1-8b93-00144feabdc0.html#axzz1kwzTiUga) καθώς η EBA είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει το προϊόν της πώλησης της πολωνικής θυγατρικής.

Συμφωνα με το Bloomberg :( http://www.bloomberg.com/news/2012-01-29/wegelin-owners-get-up-to-600-million-francs-der-sonntag-says.html)

Οι μέτοχοι της Wegelin & Co 's έλαβαν περίπου 500 εκατ. ελβετικά φράγκα για την πώληση της ομώνυμης ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας στην Raiffeisen. Η ελβετικη τράπεζα αποφάσισε την πώληση, επειδή οι ​​πελάτες απέσυραν κεφάλαια τις τελευταίες εβδομάδες, όπως ανέφερε ελβετικη εφημεριδα επικαλούμενη τραπεζίτες. Ο Joerg Denzler, εκπρόσωπος της Wegelin, αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο, όταν ρωτηθηκε από το Bloomberg.»

Σύμφωνα με την παράγραφο 8 των σημειώσεων των ορκωτών ελεγκτών επί των αποτελεσμάτων εννιαμήνου της τράπεζας :

Πιστωτικός κίνδυνος από τίτλους Ελληνικού ∆ηµοσίου

Την 30 Ιουνίου 2011 η Τράπεζα αναγνώρισε ζηµιά αποµείωσης αξίας € 768 εκατ. και το τρίτο τρίµηνο του 2011 επιπλέον ζηµιά αποµείωσης αξίας € 62 εκατ., προ φόρων, για τα ΟΕ∆ που πληρούσαν τα κριτήρια του προγράµµατος ανταλλαγής οµολόγων µε την εθελοντική συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα (Private Sector Involvement), όπως αυτό συµφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21 Ιουλίου 2011. Η Τράπεζα έχει εγγυηθεί τις ζηµιές αποµείωσης για τα Οµόλογα Ελληνικού ∆ηµοσίου που λογιστικοποιούνται σε εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες ελέγχονται από την Τράπεζα. Η ζηµιά αποµείωσης υπολογίστηκε µε βάση τις επιλογές που προβλέπονταν από το πρόγραµµα ανταλλαγής, προεξοφλώντας τις µελλοντικές ταµειακές ροές των οµολόγων µε το πραγµατικό επιτόκιο αυτών, και µε την προϋπόθεση της εθελοντικής συµµετοχής της Τράπεζας µε το 100% των οµολόγων που πληρούσαν τα κριτήρια του PSI. Η ονοµαστική αξία των οµολόγων ανερχόταν σε € 4.982 εκατ. και η ζηµιά αποµείωσης, κατά µέσο όρο, σε 16,7% της ονοµαστικής αξίας αυτών. Η ανταλλαγή είχε αρχικά προγραµµατιστεί για τον Οκτώβριο του 2011.

Το πρόγραµµα ανταλλαγής του Ιουλίου (PSI) δεν εφαρµόστηκε και οι αρχές της ΕΕ διαµόρφωσαν ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα και την ενίσχυση της βιωσιµότητας του χρέους της. Στη Σύνοδο Κορυφής της 26 Οκτωβρίου 2011, οι αρχηγοί των κρατών µελών της Ευρωζώνης συµφώνησαν σε ένα ολοκληρωµένο πακέτο µέτρων, το οποίο περιλαµβάνει την εθελοντική ανταλλαγή των οµολόγων που κατέχονται από επενδυτές του ιδιωτικού τοµέα µε νέα οµόλογα µειωµένης ονοµαστικής αξίας κατά 50%, το νέο πρόγραµµα PSI (PSI+), και ένα νέο πρόγραµµα αναδιάρθρωσης της Ελληνικής οικονοµίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Τα ανωτέρω µέτρα στοχεύουν στη µείωση του Ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Το νέο πρόγραµµα θα πρέπει να συµφωνηθεί έως τα τέλη του 2011 και η ανταλλαγή των οµολόγων να πραγµατοποιηθεί στις αρχές του 2012. Οι όροι των οµολόγων µε βάση το νέο πρόγραµµα ανταλλαγής (διάρκεια, επιτόκιο, εφαρµοστικός νόµος, διασφάλιση πιστωτικού κινδύνου) δεν έχουν ακόµη προσδιοριστεί.

Η αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά µε τις λεπτοµέρειες του νέου προγράµµατος στήριξης, δεν επιτρέπει την αξιόπιστη εκτίµηση των µελλοντικών ταµειακών ροών των οµολόγων για σκοπούς αποµείωσης. ς εκ τούτου, η Τράπεζα δεν έχει αναγνωρίσει επιπλέον ζηµιά αποµείωσης για τα ΟΕ∆ που κατείχε την 30 Σεπτεµβρίου 2011.

Με την παραδοχή ότι το πλαίσιο εφαρµογής του PSI+ είναι µια απλή διεύρυνση του PSI του Ιουλίου στα οµόλογα όλων των λήξεων, η ονοµαστική αξία των οµολόγων της Τράπεζας (συµπεριλαµβανοµένων αυτών που λογιστικοποιούνται σε εταιρείες ειδικού σκοπού) που πληρούν τα κριτήρια του PSI+ ανέρχεται σε € 6.888 εκατ., ενώ µόνο € 4.982 εκατ. πληρούσαν τα κριτήρια του PSI.

Η λογιστική αξία των ανωτέρω οµολόγων του PSI+, µετά τη ζηµιά αποµείωσης του PSI του Ιουλίου αξίας € 830 εκατ., ανέρχεται σε € 6.528 εκατ. δηλαδή στο 95% της ονοµαστικής τους αξίας. Επιπλέον, διεξάγονται συζητήσεις σχετικά µε την επέκταση της περιόδου συµψηφισµού των φορολογικών ζηµιών.

Την 30 Σεπτεµβρίου 2011, η λογιστική αξία µετά από τη ζηµιά αποµείωσης των επενδυτικών τίτλων Ελληνικού ∆ηµοσίου, περιλαµβανοµένων των εντόκων γραµµατίων, ανέρχεται σε € 3.961 εκατ. (χρεωστικοί τίτλοι δανειακού χαρτοφυλακίου € 3.763 εκατ., διακρατούµενοι έως τη λήξη επενδυτικοί τίτλοι € 187 εκατ. και διαθέσιµοι προς πώληση επενδυτικοί τίτλοι € 11 εκατ.). Η έκθεση σε εκτός ισολογισµού οµόλογα Ελληνικού ∆ηµοσίου που λογιστικοποιούνται σε εταιρείες ειδικού σκοπού, µετά τη ζηµιά αποµείωσης, ανέρχεται σε € 5.489 εκατ.

Την απόφαση της να συγκαλέσει νέα γενική συνέλευση ώστε να εξετασθούν όλες οι εξελίξεις που συνδέονται με την συγχώνευση της με την Eurobank, ανακοίνωσε η Alpha Bank, τονίζοντας ότι αναμένει την οριστικοποίηση των όρων του PSI, οι επιπτώσεις του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι δυσανάλογες επί των μεγεθών των συγχωνευομένων τραπεζών.

Νωρίτερα σήμερα η Alpha Bank με ανακοίνωση της είχε αναφέρει «ότι επί του παρόντος, δεν δύναται να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα και την εν γένει εξέλιξη της συγχωνεύσεως της με την Eurobank Ergasias, λόγω των τρεχουσών μακροοικονομικών εξελίξεων (PSI) που έχουν άμεση επίπτωση επί του τραπεζικού τομέα».

Αντίθετα η Εurobank σε ανακοίνωσή της τόνιζε ότι είναι σε διαβούλευση με την Αlpha Bank για να ολοκληρώσει τη διαδικασία συγχώνευσης το συντομότερο δυνατόν, και εκτιμά ότι δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησής της.

Στην δεύτερη εντός της ημέρας ανακοίνωσή της η Alpha Bank επισημαίνει ότι «η, από 15ης Νοεμβρίου 2011, απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της Τραπέζης δεν είχε λάβει υπόψη, ούτε είχε συνεκτιμήσει, τις επιπτώσεις εκ του τότε δημοσιευθέντος, από 26ης Οκτωβρίου 2011, σχεδίου περί παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα (PSI+), καθότι, δια ρητής δηλώσεως των Διοικητικών Συμβουλίων των συγχωνευομένων τραπεζών προς το έτερο και προς την οικεία Γενική Συνέλευση αυτών, βεβαιώθηκε αμοιβαίως η εκατέρωθεν αδυναμία προσδιορισμού των επιπτώσεων εκ του PSI+ συνεπεία της (τότε) αβεβαιότητος περί των όρων εφαρμογής του. Κατ' ακολουθία, η υπόψη απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της Τραπέζης εδράσθηκε επί του ανακοινωθέντος (από 21.7.2011) σχεδίου PSI, κατ' αποκλεισμό οιωνδήποτε μεταγενεστέρων αυτού εξελίξεων»

Η Alpha Bank τονίζει ότι ενόψει των ανωτέρω, εξελίξεων προτίθεται να αναμείνει την οριστικοποίηση των όρων του PSI, οι επιπτώσεις, όπως επισημαίνει, του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι δυσανάλογες επί των μεγεθών των συγχωνευομένων τραπεζών, ώστε να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για την ενημέρωση των μετόχων της και τη λήψη αποφάσεως.

Σημειώνεται ότι με βάση πληροφορίες που είχαν δώσει στη δημοσιότητα οι δύο τράπεζες στα τέλη Οκτωβρίου, οι διαδικασίες της συγχώνευσης προχωρούσαν με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, χωρίς καθυστερήσεις και ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν παράλληλα ομάδες εργασίας που βασικό στόχο έχουν να προετοιμάσουν την εύρυθμη λειτουργία της νέας τράπεζας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών που ενέκριναν την πρόταση συγχώνευσης, η οποία εγκρίθηκε και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στις 15/7 η τράπεζα ανακοίνωνε:

«Η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias A.E. έχει ήδη αποφασίσει, ανακοινώσει και υλοποιεί ενέργειες ενίσχυσης των κεφαλαίων της, οι οποίες έχουν γνωστοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως η απορρόφηση της εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου ΔΙΑΣ που έχει ήδη ολοκληρωθεί και η στρατηγική συνεργασία με την Raiffeisen Bank International στην Πολωνία που βασίζεται σε δεσμευτική συμφωνία, οι οποίες θα υπερκαλύψουν την ανωτέρω οριακή υστέρηση εντός των επομένων τριών μηνών.

Περαιτέρω η τράπεζα έχει αποφασίσει τη χρήση των γενικών προβλέψεων, που έχει ήδη σχηματίσει για κάλυψη μελλοντικών ζημιών, εφόσον χρειαστεί, την έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου καθώς και την διάθεση πλειοψηφικού μεριδίου στην θυγατρική της στην Τουρκία.

Αφού ληφθούν υπόψη οι ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί καθώς και εκείνες που θα υλοποιηθούν μελλοντικά και αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων ανέρχεται σε 7,6% μετά την επίπτωση των υποθέσεων του ιδιαιτέρως δυσμενούς σεναρίου, έναντι σημείου αναφοράς 5%, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη όλων των ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των καταθετών, των πελατών, των υπαλλήλων και των επενδυτών. «

Στις 14/7 η τράπεζα ανακοίνωνε:

«H Eurobank EFG ανακοινώνει ότι εξετάζει τις στρατηγικές επιλογές της στην Τουρκία και βρίσκεται σε αρχικές συζητήσεις για τη διάθεση πλειοψηφικού μεριδίου της τοπικής θυγατρικής της, Eurobank Tekfen.

Στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, η ενδεχόμενη διάθεση του πλειοψηφικού μεριδίου της τουρκικής Τράπεζας θα επιτρέψει την ανακατανομή πόρων για την ανάπτυξη και ενίσχυση των υφιστάμενων διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank EFG σε χώρες όπου κατέχει σημαντική παρουσία και παράλληλα, θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή της θέση.



Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, η Eurobank Tekfen, μια επικερδής και ταχέως αναπτυσσόμενη τράπεζα στην Τουρκία, θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές που παρουσιάζει η μεγάλη και ελκυστική τουρκική τραπεζική αγορά.

Η Eurobank EFG θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τυχόν νέες εξελίξεις, όταν κριθεί απαραίτητο.»

Στις 3/2/11 η τραπεζα ανακοινωνε:

«Η EFG Eurobank Ergasias ("Eurobank EFG") ανακοινώνει ότι συμφώνησε να προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με την Raiffeisen Bank International AG ("Raiffeisen") για τις δραστηριότητές τους στην Πολωνία. Οι όροι της συναλλαγής προβλέπουν την εξαγορά του 70% της Polbank EFG από την Raiffeisen έναντι τιμήματος €490 εκ. σε μετρητά, μετά την μετατροπή του δικτύου της Eurobank EFG σε ξεχωριστή τράπεζα με πλήρη άδεια τραπεζικών εργασιών στην Πολωνία. Στη συνέχεια, η Raiffeisen και η Eurobank EFG θα ενοποιήσουν τις δραστηριότητες τους στην Πολωνία με την Raiffeisen να ελέγχει το 87% της ενιαίας τράπεζας και με την Eurobank EFG να ελέγχει το 13%. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 4ο τρίμηνο του 2011 κατόπιν του μετασχηματισμού της Polbank EFG σε τράπεζα και τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Οι εργασίες της Eurobank EFG και της Raiffeisen στην Πολωνία είναι άκρως συμπληρωματικές. Και οι δύο οργανισμοί είναι ευρέως γνωστοί, με πρωτοποριακά πελατοκεντρικά δίκτυα που διασφαλίζουν μια ισχυρή στρατηγική συνεργασία. Η Raiffeisen έχει παρουσία στην Πολωνία από το 1991 και είναι πλέον η 5η μεγαλύτερη τράπεζα στην επιχειρηματική τραπεζική με πάνω από 240.000 πελάτες. Η Eurobank EFG ξεκίνησε τη δημιουργία δικτύου στη Πολωνία το 2006 και κατέχει ήδη την 8η θέση στη λιανική τραπεζική με πάνω από 800.000 πελάτες λιανικής, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους σε σχετικά μικρό διάστημα από την έναρξη των δραστηριοτήτων της. Η συνένωση των δύο τραπεζών θα δημιουργήσει την 4η μεγαλύτερη Πολωνική τράπεζα με βάση το δανειακό χαρτοφυλάκιο, με δίκτυο άνω των 400 καταστημάτων και πλήρες φάσμα προσφερόμενων προϊόντων σε πάνω από ένα εκατομμύριο πελάτες λιανικής και επιχειρήσεις.

Η δομή της συναλλαγής προβλέπει ότι καταρχάς η Raiffeisen θα εξαγοράσει το 70% της Polbank έναντι €490εκ. σε μετρητά. Στη συνέχεια η Eurobank EFG και η Raiffeisen θα εισφέρουν τις μετοχές τους στην Polbank (Eurobank EFG 30% και Raiffeisen 70%) στην Raiffeisen Bank Polska S.A. (RBPL) με αντάλλαγμα νέες μετοχές της RBPL. Ως αποτέλεσμα αυτής της συναλλαγής η Eurobank EFG θα καταστεί μέτοχος της RBPL με ποσοστό συμμετοχής 13% με το υπόλοιπο να ελέγχεται από την Raiffeisen. Τη συναλλαγή θα ακολουθήσει η οργανική συγχώνευση της RBPL και της Polbank. Το τίμημα της συναλλαγής βασίζεται σε ελάχιστη εγγυημένη καθαρή θέση €400εκ. για την Polbank και €750εκ. για την RBPL. Επίσης ως μέρος της συναλλαγής, τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν προβεί σε συμφωνία μετόχων που προβλέπει δικαίωμα πώλησης (put option) στην Raiffeisen της συμμετοχής της Eurobank EFG στην ενιαία τράπεζα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, σε τιμή που θα βασιστεί στις επιδόσεις της ενιαίας τράπεζας και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι χαμηλότερη από €175εκ. (πλέον τόκων). Αντίστοιχα προβλέπεται και δικαίωμα αγοράς (call option) από την Raiffeisen που μπορεί να εξασκηθεί από την 31η Μαρτίου 2016.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/eurobank--lr----alpha--2012013049997/

No comments: