29.1.12

«Plan Β» για το ομόλογο των €14,5 δισ.

Σχέδιο Β για τον διακανονισμό του ομολόγου  που λήγει στις 20 Μαρτίου αναζητεί η κυβέρνηση καθώς στενεύουν τα περιθώρια για το PSI. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ξένα και ελληνικά δικηγορικά γραφεία που έχουν αναλάβει για λογαριασμό του Δημοσίου τη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου για το «κούρεμα» εξετάζουν ως εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική συναίνεση για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα να προχωρήσει μονομερώς στην αντικατάσταση των ομολόγων που λήγουν με νέα. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία και σε εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης που θα επιχειρήσει να διαπραγματευθεί βιώσιμη λύση για το χρέος.

Σε μονομερή αλλαγή (unilateral action) των όρων έκδοσης των ομολόγων μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόταση των νομικών συμβούλων του υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή, να ψηφίσει η Βουλή νομοθετική ρύθμιση η οποία να προβλέπει ότι οι τίτλοι που λήγουν θα αντικατασταθούν από νέους. Ετσι οι πιστωτές αντί για χρήματα θα πάρουν ομόλογα.

Με τον τρόπο αυτόν ο πολιτικός χρόνος παρατείνεται πέραν της 20ής Μαρτίου και η διεξαγωγή των εκλογών θα γίνει πλέον χωρίς δανειακή σύμβαση και με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας. Οπως σημειώνουν πολιτικοί κύκλοι, στην περίπτωση αυτή οι εκλογές θα διεξαχθούν με βασικό αντικείμενο την αποδοχή ή όχι του νέου μνημονίου, δηλαδή την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ.


http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=440805&h1=true

No comments: