28.1.12

Ενα βήμα πριν την ολοκλήρωση του PSI;

«Είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ανοικτά σκληρά θέματα για το νέο πρόγραμμα» στήριξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον κλιμάκιο της τρόικας.
«Είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ανοικτά σκληρά θέματα για το νέο πρόγραμμα» στήριξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον κλιμάκιο της τρόικας.
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για για πολύ δύσκολη και πάρα πολύ λεπτή διαπραγμάτευση, η οποία «γίνεται στο όνομα του έθνους». Παράλληλα, επανέλαβε πως «τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης για τη χώρα» και «δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση μετά τη συμφωνία, μετά τις υπογραφές, μετά την ψήφο του Κοινοβουλίου». Τόνισε ακόμη πως «όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέσα στις επόμενες μέρες γιατί η δημόσια αναγγελία για το PSI πρέπει να γίνει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου».
Στόχος συμφωνία επί της αρχής έως την Κυριακή
Σχετικά με το πότε πρέπει να αναμένεται η συμφωνία επί του προγράμματος για την περικοπή του ελληνικού χρέους, μια ένδειξη έδωσε κυβερνητικός αξιωματούχος που δήλωσε στο Reuters πως η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο η ΕΕ να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια εάν, μετά τη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το «κούρεμα» του χρέους, υπάρξει κενό στο νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας ύψους 130 δις ευρώ, η κυβερνητική πηγή απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιπλέον κεφάλαια. Πρόσθεσε πως υπάρχουν άλλοι τρόποι για να καλυφθεί το κενό αυτό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν γίνει γνωστές έως την Πέμπτη, δεν αποκλείεται το κενό αυτό να καλυφθεί με τη συμμετοχή στο «κούρεμα» και των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Μάλιστα και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει πως προκύπτει θέμα συμμετοχής της ΕΚΤ στη διαδικασία.
Όλι Ρεν: Πολύ κοντά σε συμφωνία
Νωρίτερα και ο Επίτροπος Όλι Ρεν εκτίμησε πως η Ελλάδα και οι τράπεζες είναι πολύ κοντά σε συμφωνία. «Αν όχι σήμερα, τότε μέσα στο σαββατοκύριακο και κατά προτίμηση τον Ιανουάριο, όχι το Φεβρουάριο. Είμαστε πολύ κοντά» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας νωρίτερα στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό N-TV, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν αποκάλυψε ότι η προσφορά του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) είναι για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σχεδόν 70%.
«Έχουμε βάλει στο τραπέζι μια πολύ ελκυστική προσφορά», είπε ο Ακερμαν αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το PSI. «Αυτή είναι για απώλειες σχεδόν 70% που προτιθέμεθα να υποστούμε», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουν».
Πιέσεις ΔΝΤ για χαμηλό επιτόκιο
To απόγευμα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ συνέχισε τις πιέσεις για όσο το δυνατόν χαμηλότερο επιτόκιο των νέων ομολόγων.
Μιλώντας από το Νταβός στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg σημείωσε: «Ο τρόπος που βλέπω εγώ τα πράγματα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι σαφώς, μέχρι στιγμής, δεν ήταν επιθυμητό για τους Έλληνες να αποδεχθούν την προσφορά των πιστωτών». Όμως «είμαι ικανοποιημένη που βλέπω ότι επιστρέφουν στο τραπέζι, για να διαπραγματευτούν και να εργαστούν σκληρά» πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα τι θα ήθελε να δει να προκύπτει από αυτές τις διαπραγματεύσεις, η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ εμμένει στην ιδέα ότι η Ελλάδα πρέπει να καταφέρει να φθάσει σε ένα λόγο χρέους 120% προς το ΑΕΠ το 2020 το αργότερο.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2128439

Αισιοδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για το PSI εντός των επόμενων ημερών εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του στο Reuters.
Αισιοδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για το PSI εντός των επόμενων ημερών εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Reuters, τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα σύμβαση το αργότερο έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και τις τελευταίες ημέρες, ειδικότερα. Καταβάλλουμε προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις το συντομότερο δυνατόν. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, λίγο πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με εμφανή αποτελέσματα, αν και όπως παραδέχθηκε, υπάρχουν αποκλίσεις στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο Πρωθυπουργός προέβλεψε ότι σημάδια μέτριας ανάπτυξης θα εμφανιστούν το 2013, ενώ εκτίμησε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 9,5% του ΑΕΠ το 2011.
Παράλληλα δήλωσε ότι συμμερίζεται τη δυσαρέσκεια των πολιτών σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και την αγωνία τους για τις προοπτικές της Ελλάδας. «Πιστεύω ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού αναγνωρίζει την ανάγκη για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς τέλος γιατί αποφάσισε να αφήσει την ακαδημαϊκή του καριέρα για να αναλάβει τα ηνία της χώρας σε μια τόσο δύσκολη εποχή, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι ήθελε να συμβάλει στις προσπάθειες της χώρας να ξεπεράσει την κρίση. Σε ερώτηση για το αν το μετάνιωσε, απάντησε: «Μόλις πάρεις την απόφαση, δεν κοιτάς πίσω».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2128505

«Μεγάλη πρόοδος» σημειώθηκε στη συνάντηση της κυβέρνησης με τον εκπρόσωπο του τραπεζιτών Τσαρλς Νταλάρα (φωτογραφία) για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI), σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.
«Μεγάλη πρόοδος» σημειώθηκε στη συνάντηση της κυβέρνησης με τον εκπρόσωπο του τραπεζιτών Τσαρλς Νταλάρα για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI), σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Διεθνές Χρημαπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).
Όπως διευκρίνισαν οι πηγές, μετά τη συνάντηση του κ. Νταλάρα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, η πρόοδος αφορά τεχνικά, νομικά αλλά και σε άλλα ζητήματα, ενώ οι συνομιλίες με τον επικεφαλής του IIF θα συνεχιστούν και το Σάββατο.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά «γιατί έχουμε ταυτόχρονα τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Είναι όλα πάρα πολύ πυκνά, δύσκολα και κρίσιμα. Αισιοδοξία υπάρχει γιατί πρέπει να ζήσει η χώρα και να προστατέψουμε τους πολίτες γιατί έχουν υποστεί πολλά».
Για σημαντικά σημεία συναντίληψης επί τεχνικών και νομικών ζητημάτων κάνει λόγο στη δική του ανακοίνωση το IIF.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2128530

No comments: