27.1.12

ΕΕ: "Κόκκινο πανί" ο κανόνας Volcker

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραπονεθεί στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Timothy Geithner ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί στις ΗΠΑ μπορεί να αποθαρρύνουν τις τράπεζες από το να διαπραγματεύονται ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, κάτι που ενδεχομένως θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, κ. Michel Barner, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θα θέσει τις αντιρρήσεις του υπ’ όψιν του κ. Geithner τον επόμενο μήνα αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου «κανόνα Volcker», που στόχο έχει τον περιορισμό των τραπεζών από το να διαπραγματεύονται με δικά τους κεφάλαια.

Η Κομισιόν ανησυχεί ότι ο σχεδιαζόμενος κανόνας θα περιορίσει την δυνατότητα που έχουν οι αμερικανικές τράπεζες να αγοράζουν και να πωλούν ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα εκ μέρους ενός πελάτη τους, περιορίζοντας έτσι τη ρευστότητα για τις τράπεζες αυτές.

«Θα μιλήσω στον κ. Geithner τον επόμενο μήνα… Δεν μπορούμε να δεχθούμε συνέπειες εκτός των ορίων δικαιοδοσία μας, διαφορετικά η Ευρώπη θα μπει στον πειρασμό να πράξει το ίδιο», δήλωσε ο κ. Barnier.

Μια από τις βασικότερες ανησυχίες που εκφράζουν η Κομισιόν, η Ιαπωνία και ο Καναδάς είναι ότι οι τράπεζες που ανησυχούν μήπως τους «πιάσει» ο κανόνας, πολύ απλά θα αποφύγουν τις συναλλαγές σε μη αμερικανικά κρατικά ομόλογα, αφού από τον «κανόνα Volcker» εξαιρούνται τα αμερικανικά ομόλογα.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/677258/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: