28.2.12

Εγκλωβίστηκαν στα... χιόνια οι αγοραστές

Χαμηλός τζίρος και απόλυτη νηστεία από πλευράς των αγοραστών, ήταν τα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Σαν πρώτο “άλλοθι” των αγοραστών, η υποβάθμιση της Χώρας από την S&P.

Πιο συγκεκριμένα, η Standard & Poors ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την μακροπρόθεσμη “CC” και την βραχυπρόθεσμη “C” πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε “selective default”, εξαιτίας της υιοθέτησης της νομοθεσίας για τα CACs από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ελλάδας σε “selective default” από την Standard & Poor’s θα μπορούσε να έχει σύντομη διάρκεια, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος η Αθήνα να ξαναπέσει στην κατηγορία της χρεοκοπίας αργότερα, δήλωσε ο αναλυτής της S&P Moritz Kraemer. “Πιστεύω πως η αξιολόγηση που θα δοθεί μετά την έξοδο της Ελλάδας από την χρεοκοπία θα δώσει κάποια ένδειξη ως προς το ποιες είναι οι πιθανότητες να υπάρξει μελλοντικά και νέα αναδιάρθρωση”, σημείωσε.

Όμως για αυτή την εξέλιξη η Αγορά θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη, όπως και για την κίνηση της ΕΚΤ που ακολούθησε, σύμφωνα με την οποία δεν θα δέχεται πλέον Ελληνικά ομόλογα ως collateral για την χρηματοδότηση των Τραπεζών. Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι πρόκειται για μία προσωρινή απόφαση που σχετίζεται με την υποβάθμιση της Χώρας από την Standard & Poor’s και τονίζει πως οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες μπορούν να παράσχουν ρευστότητα μέσω της “έκτακτης στήριξης ρευστότητας”. Τα Ελληνικά ομόλογα θα καταστούν εκ νέου κατάλληλα όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το δεύτερο πακέτο στήριξης. 

Η στήλη είχε προειδοποιήσει εγκαίρως και για τις δύο επερχόμενες εξελίξεις, όπως και για την υποβάθμιση από την Fitch που προηγήθηκε.

Συμπερασματικά, η κόπωση της Αγοράς που είχε γίνει ιδιαίτερα εμφανής κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, επιβεβαίωσε το χρηματιστηριακό ρητό πως “ότι δεν ανεβαίνει, πέφτει” (!)

Από εκεί και πέρα και την ώρα που οι υπόλοιποι τίτλοι του 20αρη και βέβαια η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης καλούνται να χάσουν αυτά που δεν κέρδισαν ποτέ και σήμερα κύριος εκφραστής των πιέσεων ήταν ο Τραπεζικός κλάδος.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες πέντε με αθροιστικές απώλειες 26,87%, κλείνοντας μέσα στην θεωρητικά ισχυρή ζώνη στήριξης 370 – 360. Αν δώσει καθοδική διαφυγή η επόμενη στήριξη οριοθετείται στην ζώνη 320 – 300 μονάδες.

Όχι καλύτερη η εικόνα για τις περισσότερες Τραπεζικές μετοχές, πλην της Eurobank που δείχνει ότι ακόμα αντέχει η στήριξη των 0,90 – 0,88 ευρώ.

Σαφώς χειρότερη η τεχνική εικόνα για Alpha Bank και Εθνική. Η πρώτη έχασε με εντυπωσιακή ευκολία την ζώνη 1,40 – 1,30 και έχει σαν απώτατη στήριξη (πριν επιστρέψουν τα αρνητικά σενάρια) την ζώνη 1,10 – 1,00 ευρώ.

Από την άλλη, ο τίτλος της Εθνικής έκλεισε οριακά υψηλότερα της ζώνης 2,23 – 2,18 ευρώ, χάνει περισσότερο από 1,00 ευρώ από τα πρόσφατα υψηλά και αν χάσει την παραπάνω στήριξη δεν αποκλείεται να “ανοίξει η καταπακτή” προς τα 2,00 – 1,80 ευρώ.

Για όσους παρακολουθούν τον τίτλο, ίσως και να μην αποτελεί είδηση η πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την ΔΕΗ με αθροιστικές απώλειες 16,38%.

Η μετοχή άφησε πίσω της και την στήριξη των 3,50 ευρώ και αν χάσει και αυτή των 3,20 ευρώ θα οδηγηθεί προς νέα ιστορικά χαμηλά και ίσως χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ.

Απόλυτη απογοήτευση και από τον τίτλο του Μυτιληναίου που έκλεισε με αδικαιολόγητα υψηλά απώλειες, στο χαμηλό ημέρας και δείχνει να επαναπροσεγγίζει το χαμηλό τρέχοντος έτους σε κλείσιμο που είχε σημειωθεί στις 16/1 (2,59 ευρώ).

Τεχνικά αν δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 2,53 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο προς τα 2,35 – 2,30 ευρώ.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, δύσκολα ο FTSE θα μπορούσε να διασωθεί μέσα στην ζώνη στήριξης 312 – 300. Έδωσε καθοδική διαφυγή και ταυτόχρονα δείχνει να ακυρώνει το σενάριο περαιτέρω ανοδικής αντίδρασης που δημιούργησε το πρόσφατο Τραπεζικό ράλι. Τελευταία στήριξη οι 280 μονάδες, πριν βάλουν “υποψηφιότητα” τα πρόσφατα χαμηλά.

Εν τω μεταξύ, σε “αρνητικό” από “αναπτυσσόμενο” υποβάθμισε το outlook για το EFSF η Standard & Poor’s, όπως μετέδωσε το Reuters. Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, το αρνητικό outlook του EFSF αντανακλά αυτό της Γαλλίας και της Αυστρίας.

Ίσως σημαντικότερη και από την αναμενόμενη υποβάθμιση της S&P ήταν η έκθεση της Moody’s που μεταξύ άλλων αναφέρει: “To «κούρεμα» των Ελληνικών ομολόγων με το PSI θα πλήξει σημαντικά την κεφαλαιακή βάση των Ελληνικών Τραπεζών. Οι Τράπεζες της Χώρας είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν σημαντικά ρίσκα ακόμα και μετά το σχέδιο της Κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίησή τους”.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η εκτίμηση της Moody’s είναι ότι οι πραγματικές απώλειες για τις Τράπεζες θα είναι της τάξης των 25 δισ. ευρώ. Κατά τον οίκο, οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών φτάνουν τα 40 δισ. ευρώ καθώς, εκτός από το PSI, αντιμετωπίζουν και τις υψηλές επισφάλειες που προκαλεί η μεγάλη ανεργία στην Ελλάδα. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας "παραμένει υψηλός", αναφέρει η Moody's Investors Service στο εβδομαδιαίο της outlook. Σύμφωνα με τον οίκο, εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα οι πιστωτές της Χώρας να μη συμφωνήσουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), το οποίο ανακοινώθηκε επισήμως την Παρασκευή.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην έχει άλλη επιλογή από την έξοδο από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, μιλώντας από τη Λισαβόνα, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Ο ίδιος παρατήρησε στο blog του στους New York Times ότι η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα σε ένα πρόγραμμα λιτότητας, που θα επιδεινώνει εσαεί το πρόβλημα του χρέους και σε χρεοκοπία

“Τι θα έχει συμβεί μέσα στους επόμενους 19 μήνες; Τα βασικά γεγονότα που σίγουρα θα συμβούν είναι η ύφεση στην Ευρώπη και η πλήρης και μη καμουφλαρισμένη χρεοκοπία της Ελλάδας, ίσως ακόμη και η έξοδός της από το ευρώ. Τίποτε από αυτά δεν θα κάνει την κατάσταση καλύτερη για την Πορτογαλία”, τονίζει ο οικονομολόγος.

Μη βιώσιμο θεωρεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθεί η Ελλάδα η Cheuvreux, στην τελευταία έκθεσή της με τίτλο "The Tedious Messsage" Στην πραγματικότητα είναι απίθανο, αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, να πιστέψει κάποιος πως το Ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να αποδώσει υπό την τρέχουσα μορφή του.

Το μείζον ζήτημα κατά τον οίκο είναι κατά πόσο η κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλων διαστάσεων αναταραχή του διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.
Σύμφωνα με τη Cheuvreux, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε πρώτης τάξεως οικονομικό προτεκτοράτο. Η πολιτική της ηγεσία έχασε την ικανότητά της να διαπραγματεύεται, λόγω της αδυναμίας της να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της.

Από την άλλη, αύριο 29 Φεβρουαρίου στις 7 ώρα Ελλάδος θα αποφασίσει η ISDA (International Swaps and Derivatives Association) για το αν θα αποτελεί πιστωτικό γεγονός το PSI+ μετά από ερώτηση που υποβλήθηκε στην Επιτροπή, από το hedge fund Alea Group Holdings, το οποίο έχει έδρα τις Βερμούδες.

Εν τω μεταξύ, διαψεύστηκαν οι προσδοκίες ότι θα διεξαγόταν και Σύνοδος Κορυφής σε επίπεδο Ευρωζώνης την Παρασκευή, με βασική ατζέντα την Ελλάδα και την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια δείπνου την Πέμπτη.

Ήπια πτωτική εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια που γύρισε σε μικρά κέρδη, μετά την σταθεροποίηση του θετικού προσήμου στο ξεκίνημα της Wall Street, εν μέσω μάλλον μικτών μακροοικονομικών ειδήσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών σημείωσαν αναπάντεχη υποχώρηση τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, βουλιάζοντας 4%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο 2009. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι παραγγελίες θα εμφανίσουν πτώση 1%.

Οι τιμές των κατοικιών σε 20 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η κρίση στα μέσα του 2006.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, ο δείκτης τιμών κατοικίας S&P/Case-Shiller υποχώρησε το Δεκέμβριο κατά 4% σε ετήσια βάση, ύστερα από υποχώρηση 3,9% το Νοέμβριο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση των τιμών κατά 3,7%. "Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν ήταν αρκετή για να σταθεροποιήσει τις τιμές των κατοικιών" ανέφερε σε ανακοίνωση του ο David Blitzer, επικεφαλής της επιτροπής της S&P για την κατάρτιση του δείκτη.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Αμερικανική οικονομία ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους, καθώς βελτιώθηκε η ψυχολογία απέναντι στην Αγορά εργασίας. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος που καταρτίζει το Conference Board ανήλθε στο 70,8 τον Φεβρουάριο έναντι 61,5 τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα κινηθεί κοντά στο 63.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να αναφερθεί ότι το σύνολο των Τραπεζικών τίτλων έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι “υποψιασμένοι” που εκτιμούν ότι μετά το εντυπωσιακό ράλι που άφησε ανεπανάληπτα γρήγορα κέρδη στα χαρτοφυλάκια “αυξημένης επενδυτικής διαίσθησης”, ίσως τώρα να επιχειρηθεί σχετική “χαλάρωση” των τιμών και καταγραφή κερδών, προκειμένου οι αυξήσεις κεφαλαίου να γίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα και έτσι να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή ιδιωτών, ώστε να περιοριστούν τα κεφάλαια που θα βάλει το Τ.Χ.Σ. και επομένως οι μετοχές και η επιρροή που θα αποκτήσει.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τις Τραπεζικές μετοχές του 20αρη, οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για Πειραιώς (-11,38%) και Alpha Bank (-10,22%). Απώλειες μεγαλύτερες του 9% για Eurobank, MPB, του 8% για το Ταχ. Ταμιευτήριο και σχετικά μικρότερες για Εθνική, Κύπρου και MIG.

Από τον υπόλοιπο 20αρη, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Coca-Cola (+1,14%) και ΟΤΕ (+0,42%). Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Μυτιληναίο (-7,09%) και Folli Follie Group και μικρότερες απώλειες για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 10.33 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 714,99 (15.44) και έκλεισε τελικά στις 727,14 μονάδες με απώλειες 3,01%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 50 εκατ.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές έναντι 127 πτωτικών και 33 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 8 έως 25,52%.

Στους επιμέρους τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, η υψηλή μερισματική απόδοση έδωσε κάποια κινητικότητα στην MIG Real Estate, πλησιάζει τα υψηλά 4μηνου η ΣΙΔΜΑ, από τα χαμηλά των 0,026 ευρώ (2/2) ο Περσέας με ελάχιστες συναλλαγές καταγράφει αθροιστικά κέρδη 596,15%, ενώ “ξεφούσκωσαν άτσαλα” οι πρωταγωνιστές των προηγούμενων ημερών Unibios, Alapis, Altec κ.λ.π.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Ο υψηλός γεωπολιτικός κίνδυνος θα συνεχίσει να απειλεί τις Αγορές, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.
Φαίνεται ότι το “rollercoaster ride” του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα συνεχισθεί, καθώς το όποιο θετικό νέο, κατ’ επίφαση ή μη, διαδέχεται η ανησυχία για τη συνέχεια. Την έγκριση του Eurogroup διαδέχεται η ανησυχία για την επιτυχία ή μη του PSI+ (επιτυχία θα είναι η μη ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης).

Την επιτυχία του PSI θα διαδεχθεί η ανησυχία για τις Εθνικές εκλογές και το εκλογικό αποτέλεσμα, με την ανακοίνωση των θεμελιωδών μεγεθών των εταιρειών για τη χρονιά που πέρασε, στο ενδιάμεσο, να αποτυπώνει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο την εικόνα της Ελληνικής οικονομίας, η οποία βέβαια στο μεταξύ θα “διανθίζεται” και με τα αντίστοιχα μακροοικονομικά στοιχεία.

Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχάσει κανείς και την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, λόγω της “εθελοντικής” συμμετοχής στο PSI, αλλά και των υψηλών επισφαλειών τους. Ζητούμενο για τις Τράπεζες η κεφαλαιακή τους ενίσχυση, αλλά και η συμμετοχή των βασικών μετόχων στις απαιτούμενες ενέσεις ρευστότητας, όπως άλλωστε των θεσμικών επενδυτών και μη.

Και βέβαια η μεγάλη ανησυχία των κατόχων των Τραπεζικών μετοχών είναι η Κρατικοποίηση ή μη των εγχώριων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων. Στο μεταξύ τη στιγμή που το 2012 φαίνεται να είναι το κρισιμότερο για την οικονομία της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες, στο εξωτερικό η οικονομία των ΗΠΑ τείνει να εντυπωσιάσει με την “ανάκαμψη” της Αγοράς κατοικιών και της Αγοράς εργασίας σε μια εκλογική χρονιά.

Ίσως ο πιο ανησυχητικός παράγοντας στην τρέχουσα φάση, που μπορεί να οδηγήσει και σε υποχώρηση των δεικτών, καθώς οι ανησυχίες για την Ελλάδα φαίνεται να έχουν αμβλυνθεί προς στιγμή, είναι ο γεωπολιτικός κίνδυνος που περιβάλλει πρωτίστως το Ιράν και δευτερευόντως τη Συρία (η τιμή του αργού πετρελαίου χτύπησε υψηλό 9 μηνών και πάνω $108.5/bbl).

Κατά συνέπεια οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις και στο εξωτερικό από κοντά, για την αποφυγή επώδυνων αρνητικών εκπλήξεων που δεν αποτυπώνονται στις τιμές των δεικτών στην τρέχουσα φάση.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το Χ.Α. και την βραχυπρόθεσμη τάση, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση “έγειρε” σημαντικά την Αγορά. Επιβεβαιωμένα κλεισίματα του Δείκτη χαμηλότερα των 734 μονάδων, δημιουργούν τις τεχνικές προϋποθέσεις για minimum υποχώρηση προς τις 708 μονάδες, τονίζει ο αναλυτής της Solidus Sec. 

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/682037/ArticleMarketComment.aspx

No comments: