28.2.12

Ρ. Ζέλικ: Αγοράζεται χρόνος με το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

Το τελευταίο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ σημαίνει ουσιαστικά ότι αγοράζεται χρόνος, δήλωσε ο απερχόμενος διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.
Σημείωσε πάντως ότι «είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε« και ότι «εν μέρει εξαρτάται από τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι Έλληνες».
«Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χειρίζεται το θέμα της Ελλάδας μεμονωμένα αλλά ο πυρήνας των θεμάτων στα οποία πρέπει να επιτύχει είναι ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία», δήλωσε.
Υποστήριξε ακόμη ότι η κατάσταση κάθε χώρας είναι διαφορετική και στην πραγματικότητα υπάρχουν τρία αλληλοσυνδεόμενα προβλήματα. Για ορισμένες χώρες, όπως είπε, είναι το μέγεθος του δημοσιονομικού χρέους, για άλλες οι συνέπειες στην τραπεζική βιομηχανία και για άλλες η ανταγωνιστικότητά τους.
Πρόσθεσε δε ότι η Ισπανία και η Ιταλία χρειάζονται χρόνο για να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις. «Ωστόσο, πιστεύω ότι όλα αυτά είναι δυσκολότερο να εκπληρωθούν όταν υπάρχει ύφεση στην Ευρώπη», επισήμανε.
Παράλληλα ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείωσε ότι δεν πιστεύει πως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία χρειάζονται πακέτα διάσωσης για τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα..
Σύμφωνα με τον κ. Ζέλικ, η στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης καθοριστική. «Αυτό που προσπάθησα να προτείνω, δεδομένης της μεταρρυθμιστικής πολιτικής σε ορισμένες μεσογειακές χώρες, είναι ότι θα είναι σημαντικό για τη Γερμανία και άλλες ηγέτιδες χώρες στη διαδικασία να δείξουν την προοπτική, αν υιοθετούνται οι μεταρρυθμίσεις και πώς αυτές θα υποστηριχθούν από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2142426

No comments: