28.2.12

Γερμανία: Εγκρίθηκε το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

Mε 496 ψήφους υπέρ, 90 κατά και πέντε αποχές (επί 591 παρόντων στο σύνολο των 622 βουλευτών) εγκρίθηκε από το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο το δεύτερο πακέτο βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Η άνετη έγκριση επετεύχθη με τη βοήθεια των ψήφων της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, ωστόσο μόνο οι 304 από τους 330 βουλευτές του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Ανγεκλα Μέρκελ ψήφισαν υπέρ, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της καγκελαρίου. Δεκαεπτά «αντάρτες» ψήφισαν «όχι», μεγαλύτερος αριθμός από τους 13 που έπραξαν το ίδιο στην ψηφοφορία του Σεπτεμβρίου για την ενίσχυση του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης.
Η Αριστερά (Die Linke), η οποία είχε προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο, διαθέτει 76 βουλευτές.
Νωρίτερα η καγκελάριος είχε καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της χορήγησης του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι κάθε άλλη επιλογή είναι «ανεύθυνη».
«Η Ευρώπη θα αποτύχει, αν αποτύχει το ευρώ  . Η Ευρώπη θα κερδίσει, αν κερδίσει το ευρώ», δήλωσε η καγκελάριος, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για 100% επιτυχία του προγράμματος. Η ίδια απέρριψε ωστόσο αιτιάσεις για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τόνισε ότι οι συνέπειες από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν ανυπολόγιστες.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου, τόνισε την ανάγκη η Αθήνα να ολοκληρώσει τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και να υλοποιήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν, «προκειμένου να ανοίξει μια πραγματική προοπτική για καλύτερο μέλλον».
Σημείωσε παράλληλα ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να διορθώσουμε τα λάθη» και παραδέχθηκε ότι «ο δρόμος για την Ελλάδα θα είναι μακρύς και πραγματικά όχι χωρίς κινδύνους».
Η Μέρκελ απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους ιδιώτες ομολογιούχους «να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την διάσωση της Ελλάδας» και υπενθύμισε ότι η κρίση χρέους θα χρειαστεί ακόμη μερικά χρόνια για να ξεπεραστεί.
«Η νομισματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Ευρώπης», δήλωσε και, αναφερόμενη στα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι δεν αποτελούν τη μοναδική προτεραιότητα. «Το θέμα είναι να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική και να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη», επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του μηχανισμού ESM, η καγκελάριος τόνισε ότι η Γερμανία επιθυμεί να καταβάλει πιο σύντομα από ό,τι είχε προγραμματιστεί το μερίδιό της, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα κάνουν το ίδιο και οι άλλες χώρες.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2142788

No comments: