28.2.12

Ιταλία: Φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Καθολικής Εκκλησίας

Τροπολογία, βάσει της οποίας και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, στο εξής, θα υποχρεούται να καταβάλει φόρο ακινήτων, για κτίσματα και περιουσίες που έχουν προορίζονται για εμπορική χρήση, ενέκρινε την Παρασκευή το βράδυ η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.
Το Βατικανό, ενώ αρχικά είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, τόνισε, πρόσφατα, μέσω ανώτατων κληρικών του, όπως ο καρδινάλιος Αντζελο Μπανιάσκο, ότι «δεν υπάρχει κάποια εκ των προτέρων αρνητική διάθεση ως προς την εξέταση του όλου θέματος», με αναφορά στα οικήματα που φιλοξενούν επωφελείς δραστηριότητες.
Ο φόρος ακινήτων δεν θα αφορά στους χώρους λατρείας, αλλά, από την πρώτη Ιανουαρίου του 2013, θα κληθούν να τον καταβάλουν όσοι διαχειρίζονται, για παράδειγμα, ξενοδοχεία και ξενώνες της Καθολικής Εκκλησίας.
Δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί αν θα επιβληθεί και τα σχολεία που ανήκουν στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία (που αποτελούν και την μεγάλη πλειοψηφία των ιδιωτικών σχολείων στην χώρα).
Το τάγμα των Σαλεσιανών ζήτησε να μπορέσουν να εξαιρεθούν, διότι «κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δίκαιο, από την στιγμή που ο νόμος προβλέπει ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να διαθέτουν τα ίδια δικαιώματα, αλλά και να σέβονται τις ίδιες υποχρεώσεις με εκείνα του δημοσίου».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως, είχε καλέσει επανειλημμένα την Ιταλία να ρυθμίσει νομικά την όλη υπόθεση, ξεκινώντας, μάλιστα, διαδικασία επιβολής κυρώσεων για ελλιπή σεβασμό της κοινοτικής νομοθεσίας.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η ιταλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, επέβαλλε και πάλι την πληρωμή του φόρου ακίνητης περιουσίας (Imu) και στους πολίτες που διαθέτουν ένα μόνο ιδιόκτητο σπίτι.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2142454

No comments: