29.2.12

Επίτροπο Ανάπτυξης προτείνει ο Γιουνκέρ

Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση Παπαδήμου και Μπαρόζο για την αποδέσμευση κοινοτικών κονδυλίων προς τόνωση της οικονομίας

Την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ελλάδα μέσω της απορρόφησης και της καλύτερης αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων θα έχει ως αντικείμενο η δίωρη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες μεταξύ του κ. Λ. Παπαδήμου, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και αρκετών επιτρόπων. Εν τω μεταξύ, υπέρ της τοποθέτησης κοινοτικού επιτρόπου, ειδικού σε θέματα ανάπτυξης, στην Ελλάδα, τάσσεται ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, επικεφαλής του Eurogroup, σε σημερινή του συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Welt. Η Κομισιόν πρωτίστως και δευτερευόντως τα κράτη-μέλη αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι μόνο η επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για την υπέρβαση της κρίσης χρέους. Τουλάχιστον όχι, αν δεν συνοδεύονται από μέτρα που θα ανακουφίσουν τον πληθυσμό και θα του προσφέρουν την ελπίδα ότι υπάρχει τέλος στη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία.
Aντίθετα, εάν δεν ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα, όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνάντηση Μπαρόζο-Παπαδήμου, όπου θα συζητηθεί πώς θα αποδεσμευτούν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ και πώς θα χρησιμοποιηθούν ώστε να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία και την απασχόληση. Οι βασικοί στόχοι που αναμένεται να θέσει ο κ. Μπαρόζο είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω χρηματοδότησης και μέσω επιδότησης για πρόσληψη νέων ανέργων, η ολοκλήρωση των ημιτελών έργων της περιόδου 2000-2006, η επανέναρξη των έργων στους πέντε μεγάλους αυτοκινητόδρομους, η μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης ώστε να απορροφά αποτελεσματικότερα τους κοινοτικούς πόρους και η προσφορά τεχνικής βοήθειας για την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης του ελληνικού προγράμματος η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη είναι πρόθυμα να προσφέρουν τεχνική βοήθεια και σε μια σειρά τομέων όπως η αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κ.λπ. Σύμφωνα δε, με τον κ. Μπαρόζο από τα αδιάθετα κονδύλια των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων (σύνολο 82 δισ.) μπορούν να διατεθούν επιπλέον 4,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. «Τα χρήματα είναι εδώ, εκμεταλλευτείτε τα» είναι το μήνυμα της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση.
Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν, ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν, ο επίτροπος για την Απασχόληση κ. Λάζλο Αντορ, ο επίτροπος για τον Προϋπολογισμό για Γιάνος Λεβαντόφσκι και η Ελληνίδα επίτροπος κ. Μαρία Δαμανάκη.
«Θα υποστήριζα με ζέση να ανατεθεί σε ένα Ευρωπαίο επίτροπο η αποκατάσταση της δομής της ελληνικής οικονομίας», λέει ο κ. Γιουνκέρ, σπεύδει όμως να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για την ιδέα ενός δημοσιονομικού επιτρόπου, όπως αυτή είχε διοχετευθεί πρόσφατα στο γερμανικό Τύπο. «Η δομή της ελληνικής οικονομίας δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμη με τη δική μας», γι' αυτό απαιτείται ένας κομισάριος της Ε.Ε., αρμόδιος για την ελληνική οικονομία. Μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλησε να προσαρμόσει την οικονομική υποδομή της χώρας στα ευρωπαϊκά δεδομένα. «Ετσι πρέπει να βοηθήσουμε μόνοι μας στην εφαρμογή αυτής της προσπάθειας», δηλώνει ο Γιουνκέρ. «Δεν μιλάω για έναν επίτροπο σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά έναν επίτροπο, αρμόδιο σε θέματα ανάπτυξης».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100047_29/02/2012_474162

No comments: