28.2.12

Ματαιώνεται η σύνοδος της ευρωζώνης

Με έμμεσο τρόπο, τα κορυφαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης το είχαν προαναγγείλει. Ομως όλοι θεωρούσαν ότι μετά τη συνάντηση των ηγετών απ' όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ακολουθούσε η σύναξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης.
Η συνεδρίαση όμως αυτή, μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 2 Μαρτίου στις Βρυξέλλες δεν θα γίνει.

Η αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης των ηγετών της ευρωζώνης αποδίδεται στις αντιρρήσεις που προβάλλει η γερμανική κυβέρνηση. Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαφωνούν ανοικτά με την αύξηση των διαθεσίμων κονδυλίων του μόνιμου μηχανισμού στήριξης των οικονομιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα μέσω της ενοποίησης των δύο μηχανισμών, δηλαδή του EFSF και του ESM ο οποίος προγραμματίζεται να ενεργοποιηθεί τον Ιούλιο του 2012.

Το Βερολίνο ανθίσταται στις πιέσεις που ασκούνται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και στην απαίτηση που διατυπώθηκε από πολλές αναδυόμενες οικονομίες στο πλαίσιο της συνάντησης των G20 στο Μεξικό να αυξηθεί το τείχος προστασίας της ΕΕ.

Με δηλώσεις του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε είχε εμμέσως προαναγγείλει την αναβολή ή την ματαίωση της προγραμματισμένης για τις 2 Μαρτίου σύναξης των χωρών μελών της ευρωζώνης. "Ο
Μάρτιος αρχίζει την 1η και τελειώνει στις 31. Ανάμεσα στην 1η και την 31η Μαρτίου θα εξετάσουμε εάν το εύρος του μηχανισμού "σταθερότητας" επαρκεί με δεδομένα τα τελευταία γεγονότα", επισήμανε ο κ. Σόιμπλε την Κυριακή, σε μια τοποθέτηση που θεωρείται ότι θα ενισχύσει το κλίμα αβεβαιότητας αφού η λήψη των τελικών αποφάσεων δεν προσδιορίζεται στη σύνοδο κορυφής στις 1 και 2 Μαρτίου, αλλά τοποθετείται γενικώς, κάποια στιγμή μέσα στον Μάρτιο.

Η απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί στα τέλη Μαρτίου, προϊδέασε για την αναβολή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επιχειρώντας ταυτοχρόνως να στείλει ένα μήνυμα στις αγορές ότι οι τελικές αποφάσεις δεν ήταν προγραμματισμένο να ληφθούν άμεσα.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=179921

No comments: