21.2.12

Αποσύρεται η Gazprom από την Κύπρο -Κινεζική «σφήνα» στην κυπριακή ΑΟΖ

Η διαφαινόμενη απόσυρση του ενδιαφέροντος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ μεταφράζεται σε απώλεια ενός ισχυρού συμμάχου για την Κύπρο, η οποία από την έναρξη της διαδικασίας έρευνας για ενεργειακά κοιτάσματα συνειδητά επιδίωξε να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους και ισχυρούς παίκτες, ως ανάχωμα στις τουρκικές απειλές. Η ρωσική εταιρεία επικαλείται το αυξημένο κόστος μιας υποθαλάσσιας γεώτρησης σε μεγάλο βάθος, σε σχέση με το κόστος των λοιπών κοιτασμάτων που εκμεταλλεύεται, ως κύριο λόγο για την απομάκρυνσή της από τις έρευνες στην Κύπρο.
Φαίνεται ωστόσο ότι, όπως και στον πρώτο γύρο ερευνών, μια σειρά από παράγοντες ευρύτερης σημασίας επηρεάζουν τις αποφάσεις και τον τρόπο που κινούνται οι εμπλεκόμενοι. Ετσι, δεν μπορεί να αγνοηθεί η παράμετρος ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της ΝΑ Μεσογείου αποτελούν για την Ευρώπη μια εναλλακτική πηγή προμήθειας ενέργειας, η οποία θα μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το μονοπώλιο που έχει διαμορφωθεί. Ο προβληματισμός και η ανησυχία δυτικών πολιτικών και διπλωματικών κύκλων από το ενδεχόμενο εμπλοκής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού στην αξιοποίηση των κυπριακών ενεργειακών κοιτασμάτων ή στον τερματικό σταθμό υγροποίησης του φυσικού αερίου έχουν διατυπωθεί προς τη Λευκωσία εδώ και καιρό.
Παράλληλα, η ρωσική εταιρεία πρόσφατα εξασφάλισε τη συγκατάθεση της τουρκικής κυβέρνησης για την κατασκευή υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού South Stream εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, στη Μαύρη Θάλασσα, με την οποία παρακάμπτεται από τη διαδρομή του αγωγού η Ουκρανία. Δεν αποκλείεται η απόσυρση του ενδιαφέροντος για τα κυπριακά κοιτάσματα να σχετίζεται με την προτεραιότητα που δίδεται από τη Ρωσία στον South Stream. Πάντως, το ενδιαφέρον για τις έρευνες στην Κύπρο παραμένει εξαιρετικά υψηλό, καθώς περισσότερες από 30 εταιρείες από ολόκληρο τον κόσμο έχουν αγοράσει τα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_21/02/2012_473272

Οπως αναφέρει στο φύλλο της Τρίτης ο Φιλελεύθερος, κινεζικοί, κυρίως κρατικοί κολοσσοί, όπως η PetroChina, η Sinopec, η Cnooc δείχνουν ενδιαφέρον που δεν περιορίζεται μόνο στα «Οικόπεδα», αλλά και στο τερματικό υγροποίησης και εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως και με συμμετοχή σε άλλες σημαντικές αναπτύξεις.
Η εξέλιξη αυτή αναθερμαίνει το διεθνές ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ, λίγο μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος της ρωσικής Gasprom («προτίμησε» συμφωνίες με την Αγκυρα), όπως υποστηρίζουν πηγές από την κυπριακή κυβέρνηση.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63619796

No comments: