28.2.12

Αύριο η απόφαση για το ελληνικό PSI από τη Διεθνή Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων

Η Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association, ISDA) θα αποφασίσει αύριο (Τετάρτη), αν η ανταλλαγή των ομολόγων που πρότεινε η Ελλάδα στους ιδιώτες επενδυτές αποτελεί «πιστωτικό γεγονός» και θα πρέπει να προκαλέσει πληρωμές σε όσους έχουν ασφάλιστρα κινδύνου για το ελληνικό χρέος (CDS).
Το ζήτημα τέθηκε κατόπιν ερώτησης μέλους της ISDA προς το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, με την οποία της ζητά να αποφανθεί, αν η έγκριση από την ελληνική Βουλή για την εισαγωγή ρητρών συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses, CAC) στα ομόλογα που υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο συνιστά «πιστωτικό γεγονός αναδιάρθρωσης».
Η ISDA ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει επί του θέματος αυτού, την Τετάρτη το απόγευμα (στις 20:00 ώρα Ελλάδας).
Με τις ρήτρες συλλογικής δράσης υποχρεώνονται όλοι οι ομολογιούχοι να προχωρήσουν στην ανταλλαγή των ομολόγων τους, εφόσον μία πλειοψηφία των ομολογιούχων συμφωνήσει με την εφαρμογή τους. Το μέλος της ISDA ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ίση μεταχείριση, καθώς τίθενται σε ανώτερη μοίρα τα ομόλογα που έχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/02/2012_430068

No comments: